Epätietoisuus vaivaa – Saako tulipalossa kuolleen haudata?

Tulipalossa pahoin palaneen vainajan saattaa saada haudata, vaikkei henkilöllisyyden varmentava dna-testi olisikaan vielä varmistunut. Luvan hautaamiseen voi antaa poliisi.

– Kokonaisarvion tekeminen riippuu olosuhteista. Arvio tehdään tutkinnassa näytön perusteella. Jos päädymme siihen, että vainajan henkilöllisyys on erittäin todennäköisesti tiedossa, voimme antaa omaisille hautausluvan. Tällöin dna-testin tulos on vain lopullinen varmistus asialle, kertoo rikoskomisario Eila Koivuniemi Sisä-Suomen poliisista.

Suomessa on viime aikoina kuollut useita ihmisiä niin, ettei heidän henkilöllisyydestään voida saada täyttä varmuutta ilman dna-testiä. Tulipalokuolemien lisäksi dna-tunnistusta saatetaan tarvita esimerkiksi maastosta löytyneiden tai onnettomuudessa pahoin vaurioituneiden vainajien tunnistamiseen.

Dna-testien valmistuminen saattaa kestää jopa kuukausia ja pitkä epätietoisuudessa eläminen on omaisille vaikeaa.

– Hautaaminen on omaisille tärkeä asia.

Koivuniemen mukaan joissain tapauksissa on kuitenkin välttämätöntä odottaa lopullista tunnistusta.

– Kun olemme hautausluvan antaneet, emme ole koskaan erehtyneet henkilöstä. Yksikin tapaus olisi liikaa.

Myös Keski-Suomessa on tänä talvena menehtynyt kaksi ihmistä tulipaloissa. Multialla yrittäjänä työskentelevän ja kunnanvaltuutettuna toimineen miehen epäillään menehtyneen helmikuun alussa tapahtuneessa teollisuushallin palossa. Jämsässä tulipalo tuhosi omakotitalon kuun puolivälissä ja talosta löytyi vainaja. Kuolleen epäillään olevan talossa yksin asunut iäkäs mies.

Molemmissa tapauksissa uhrin henkilöllisyyttä selvitetään dna-testein.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 1 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .