Datakeskuksiin investoidaan nyt: Suomeen tuhansia työpaikkoja?

Ulkomaiset palvelinkeskusinvestoinnit voivat tuoda Suomeen kymmenessä vuodessa jopa 50?000 henkilötyövuotta, arvioi tutkimusyhtiö Oxford Research. Taloudelliset kokonaisvaikutukset voivat nousta jopa 11 miljardiin euroon. Raportin on tilannut Google.

Pilvipalvelujen kysyntä ja dataliikenteen määrä ovat rajussa kasvussa, minkä vuoksi palvelinkeskuksiin tehdään lähivuosina Euroopassa todella isoja investointeja. Raportin mukaan Suomi voi saada näistä investoinneista merkittävän osan. Suomi voi kehittyä jopa Euroopan digitaalisen infrastruktuurin solmukohdaksi.

Suomen vahvuuksia palvelinkeskusten houkuttelussa ovat huippuluokan energiainfrastruktuuri, kehityskelpoiset maa-alueet, hyvät verkkoyhteydet, viileä ilmasto ja turvallinen ympäristö. Myös palvelinkeskuksille myönteinen säädösympäristö on Suomelle kilpailuetu, raportissa todetaan.

Suomeen ollaan jo rakentamassa esimerkiksi Googlen, Microsoftin ja Yandexin suuria palvelinkeskuksia, joiden yhteenlaskettu arvo on 1,3 miljardia euroa. Suurin hanke on Googlen Haminan-palvelinkeskus, joka maksaa 800 miljoonaa euroa.

Oxford Researchin raportti luovutettiin tänään Haminassa pääministeri Alexander Stubbille (kok.) ja eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakalle (kok.).

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.