Delfiiniaktivisti toivottaa Särkänniemen delfiinit Italiaan

Tunnetun delfiiniaktivistin Ric O'Barryn mukaan Särkänniemen neljää delfiiniä ei pidä siirtää toiseen delfinaarioon, mutta niitä ei voi myöskään vapauttaa. Hänen mukaansa yksi mahdollisuus on siirtää delfiinit Italiaan perustettavaan merivesialtaaseen, jossa eläimet voisivat elää lajityypillistä elämää. Särkänniemi ilmoitti lokakuussa sulkevansa delfinaarion.

Paras vaihtoehto kaikille vankeudessa pidettäville delfiineille olisi O'Barryn mukaan kuntouttaminen ja vapauttaminen. Hän kertoo olleensa mukana vapauttamassa useita delfiinejä eri puolilla maailmaa, viimeksi Etelä-Koreassa. Särkänniemen delfiinejä ei kuitenkaan voi hänen mukaansa vapauttaa mereen, koska ne tarvitsevat huolenpitoa.

– Kaksi niistä on liian vanhoja ja kahdella nuoremmalla on mielenterveysongelmia. Ne voitaisiin kuitenkin siirtää luonnollisempaan ympäristöön merialtaaseen. Siellä ne tuntisivat vuoroveden vaihtelun ja näkisivät eläviä kaloja sekä taivaan. Nuoremmille se olisi ensimmäinen kerta.

Turvasatama Adrianmeressä

Delfiinien turvapaikkaa suunnitellaan Italian itärannikolle Anconaan, Adrianmeren rannikolle. Hankkeen takana on italialainen eläinlääkäri Luca Giovagnoli, jonka tukena ja puolestapuhujana O'Barry toimii. Hän esittelee tuoretta kirjettä, jonka mukaan merivesialtaan perustamiselle on paikallisen viranomaisen hyväksyntä.

Tällainen turvapaikka, jossa delfiinit saisivat hoivaa ja huolenpitoa eristetyssä merivesialtaassa, olisi O'Barryn mukaan ensimmäinen Euroopassa ja koko maailmassa.

Suomessa vieraileva Ric O'Barry (s. 1939) tuli tunnetuksi Oscar-palkitusta The Cove -dokumentista, jossa kuvattiin delfiinien tappamista Japanissa. Hän aloitti uransa delfiinien pyydystäjänä ja kouluttajana 1960-luvulla ja koulutti esimerkiksi suositun Flipper-tv-sarjan delfiinejä. O'Barry siirtyi kuitenkin delfiinien suojelijaksi ja perusti Dolphin Project -järjestön, joka vastustaa delfiinien tappamista ja vangitsemista.

O'Barry on Suomessa Animalian, Oikeutta eläimille -yhdistyksen ja Valaiden puolesta ry:n vieraana. Hän esittää tiistaina Tampereella ja keskiviikkona Helsingissä tv-ohjelmaa, jossa päivitetään tapahtumia kohudokumentin jälkeen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Yön uutiskooste: HS:n gallupin mukaan suomalaiset ennätystyytyväisiä hallitukseen, hyttyskesä alkaa pohjoisessa rytinällä

Raskaan sarjan käsidesin juojista työssäkäyviin jyväskyläläisiin perheenisiin ja -äiteihin: Kyllönmäen selviämisasemalla satoja asiakkaita ja yli tuhat käyntiä ensimmäisenä vuonna

MT: Matti Vanhanen ei halua keskustan puheenjohtajaksi – "Sanon, etten pyri enää mihinkään"

Miten käy vaatimuksille avohakkuiden kiellosta? Anne Kalmari kriittisenä kansalaisaloitteelle: "Luonnon kannalta se olisi negatiivinen asia"

HS-gallup: Tyytyväisyys hallituksen toimintaan on koronapandemian keskellä ennätyskorkealla

Kesäkuun hellejakso sai hyttyset kuoriutumaan rytinällä – etenkin pohjoisessa inisee tulevina viikkoina

Suurin osa vanhemmista maksaa elatusavun ajallaan ja ongelmitta – elatussopimusten määräaikaisia muutoksia on tehty paljon koronatilanteen vuoksi

Porrastasanteelta vedetty sähköjohto paljasti kannabisviljelmän Espoossa – poliisi käytti etälamautinta pesäpallomailalla uhkailleeseen mieheen

Näillä numeroilla rysähti Loton päävoitto – Kaikki isot voitot samaan kaupunkiin

Puu kaatui Mersun päälle Jyväskylän Tuohimutkassa – katso kuva

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.