Demarinuorten Mikkel Näkkäläjärvi on puolueensa väriläiskä – "Jos on tosi varovainen, niin on vähän harmaa ja tylsä"

Kesä on poronhoidossa kiireisintä aikaa, sillä vasat syntyvät touko–kesäkuussa ja juhannuksen tienoilla niitä aletaan merkitä. Poronomistaja Mikkel Näkkäläjärvi on Helsingissä yli 1 100 kilometrin päässä sarvipäistään.

– Yritän päästä joka vuosi osallistumaan poronhoitoon. On tosi mukavaa päästä vaihtamaan kuulumiset poroaidan ääreen.

Poronhoitoon jää vähemmän aikaa kuin Näkkäläjärvi toivoisi, sillä eläimet ovat Inarissa Sallivaaran paliskunnassa, mutta demarinuorten puheenjohtaja asuu Rovaniemellä ja Helsingissä. Näkkäläjärven isä on ammatiltaan poromies, hän kantaa vastuun myös poikansa eläimistä. Paliskunnan Whatsapp-ryhmä ja pannoitetun eläimen lähettämät sijaintitiedot pitävät etäporomiehen ajan tasalla.

– Hauskaa, että nykyään pystyy osallistumaan poronhoitoon keskeltä Helsinkiä, SDP:n puoluetoimistolta Ympyrätalon kuudennesta kerroksesta, Näkkäläjärvi sanoo.

Näkkäläjärvi on perinteikkään elinkeinon moderni edustaja. Sitä samaa hän on perinteikkäälle sosiaalidemokraattiselle puolueelle.

Harva nuori tuntee puoluetoimintaa omakseen

SDP on Suomen iäkkäin puolue, jolla on sekä vanhimmat jäsenet että kannattajat. Kunnallisalan kehittämissäätiön vuosi sitten julkaiseman tutkimuksen mukaan SDP:n jäsenten keski-ikä on 61,5 vuotta ja äänestäjien keski-ikä on 52 vuotta. 27-vuotias Näkkäläjärvi on puolet nuorempi kuin suomalainen demari keskimäärin.

Näkkäläjärvi myöntää, että häneltä on kysytty ennenkin, miksi nuori ihminen päätti liittyä juuri SDP:hen. Näkkäläjärven suosikkiteemat tasa-arvo, sivistys ja ilmasto sopisivat moneen muuhunkin puolueeseen, mutta SDP tuntui omimmalta.

Harva nuori tuntee minkään puolueen toimintaa enää omakseen. Myös demarinuorten puheenjohtaja on joutunut pohtimaan, miten nuoret saataisiin mukaan politiikkaan.

– Tarvitaan uusia tapoja vaikuttaa. En syytä nuorta siitä, jos hän ei ensin halua osallistua viittä vuotta kunnallisjärjestön kokouksiin ja sitten mennä kuntavaaleihin ehdolle ja sitten osallistua työryhmätyöhön, jotta saisi vaikutettua johonkin tiettyyn asiaan.

"Jos on tosi varovainen ja yrittää miellyttää, niin on vähän harmaa ja tylsä"

Tuoreimmissa gallupeissa SDP on noussut Suomen suosituimmaksi puolueeksi.

– Nyt näyttää pitkästä aikaa tosi hyvältä. Mutta pitää muistaa, ettei siitä ole kovin pitkä aika, kun oltiin gallupeissa nelosina ja kannatus oli aika paljon vähemmän.

Kun SDP:n gallup-suosio laahasi, keskusteltiin paljon puolueen puheenjohtajan Antti Rinteen asemasta. Monet nuoret, Näkkäläjärvi mukaan lukien, asettuivat helmikuun 2017 puoluekokouksessa tukemaan Rinteen sijaan Timo Harakkaa puolueen johtoon. Vaikka Rinne ja Harakka ovat tismalleen saman ikäisiä, Rinne näyttää nuorten silmissä harmaammalta.

Onko SDP harmaa?

– Siltä osin kyllä, että olemme aika varovaisia ja pyrimme miellyttämään ihmisiä laajasti. Siinä käy helposti niin, että jos on tosi varovainen ja yrittää miellyttää, niin on vähän harmaa ja tylsä.

On SDP:llä värikkäitäkin persoonia, kuten Näkkäläjärvi itse. Hän mainitsee värikkäiksi tyypeiksi myös Harakan sekä Pilvi Torstin ja Ville Skinnarin. Ovatko he yhtä värikkäitä kuin vaikkapa vihreiden Antero Vartia, perussuomalaisten Laura Huhtasaari tai kokoomuksen Susanna Koski? Jokainen voi arvioida itse.

Näkkäläjärvi myöntää, että politiikka tarvitsee kasvoikseen räiskyviä persoonia. Ehkä värikkäät persoonat tekevät politiikasta myös nuorten mielestä kiinnostavaa.

– Kiinnostavia persoonia tarvitaan, vaikka he olisivat ihan eri puolueesta ja vaikka heidän kanssaan olisi asioista täysin eri mieltä.

Näkkäläjärvi on ollut mukana politiikassa vasta viisi vuotta, mutta on tehnyt itsestään jo kiinnostavan ja tunnetun nimen, jota pidetään tulevaisuuden lupauksena. Aktiivisuus sosiaalisessa mediassa on yksi selitys sille, miten hyvin demarinuorten puheenjohtaja tunnetaan. Se on myös tapa tavoittaa nuoria.

Lähiaikoina Näkkäläjärvi on intoutunut kommentoimaan somessa muun muassa nuorten asemaa työelämässä, soidensuojelualueelle valunutta polttoainetta, Suomen tippumista jääkiekon MM-kisojen mitalipeleistä, vapaaehtoista kielikokeilua ja saamelaisten asemaa. Näkkäläjärven tyyli on välillä jyrkkäkin.

– Rasismi, ylimielisyys ja kyvyttömyys empatiaan kyllä suututtaa. Silloin saattaa tulla sanoneeksi aika kärkkäästikin asioista somessa.

Nimi nousee esiin yllättävissä yhteyksissä

Näkkäläjärvi kiinnostui politiikasta, kun kävi ilmi, että toisin kuin lupailtiin, hänen ikäluokkaansa ei revittykään työvoimapulan vuoksi koulusta työelämään.

– Tuli finanssikriisi ja aika äkkiä muuttui tunnelmat.

Näkkäläjärven ura poliitikkona on edennyt nopeasti. Hän liittyi SDP:hen vuonna 2013. Kaksi vuotta sitten hänet valittiin demarinuorten puheenjohtajaksi, noin viikon päästä nuorisojärjestön liittokokous valinnee hänet jatkamaan puheenjohtajana myös seuraavan kaksivuotiskauden, sillä muita ehdokkaita ei ole.

Näkkäläjärven ensimmäiset oikeat vaalit olivat viime vuoden kuntavaalit, joista hän meni läpi 335 äänellä Rovaniemen valtuustoon. Seuraava askel on ehdokkuus eduskunta- tai eurovaaleissa, Näkkäläjärvi ei ole vielä päättänyt kummissa. Haaveena on asua joskus ulkomailla, joten paikka Brysselissä olisi muutakin kuin poliittisten haaveiden täyttymys. Maakuntavaalien osalta hän ei ole vielä tehnyt päätöstään.

Kun SDP:lle ei meinannut löytyä presidenttiehdokasta, nosti europarlamentaarikko Liisa Jaakonsaari esiin Näkkäläjärven nimen.

– Se tuli kyllä pyytämättä ja yllättäen, Näkkäläjärvi myöntää huvittuneisuus äänessään.

On täysin mahdollista, että nuori demari on vielä joskus puolueensa presidenttiehdokas. Entä puolueen puheenjohtaja?

– Uskallan sanoa, että kyllä minua kiinnostavat vastuulliset tehtävät. Olisi suuri kunnia, jos sellaisen vastuun joskus saisi.

Kunniaa satelee muualtakin: Näkkäläjärvi on ehdolla Eeva-lehden vuoden seksikkäimmäksi mieheksi.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .