Diabetes voi hankaloittaa lapsen oppimista

Hyvin varhain diabetekseen sairastunut lapsi saattaa kärsiä veren sokeritason vaihtelun aiheuttamista oppimisvaikeuksista. Vaihtelut voivat aiheuttaa toimintahäiriöitä aivoissa, mikä voi haitata muistia ja keskittymistä.

Laajassa väitöstutkimuksessa tutkittiin alle 5-vuotiaina sairastuneiden diabeteslasten taitoja oikeinkirjoituksessa, lukemisessa ja matematiikassa. Suurin osa lapsista oppii aivan normaalisti, mutta esimerkiksi kolmasosalla lapsista oli oppimisvaikeuksia kirjoittamisessa, kertoo neuropsykologi Riitta Hannonen.

Oppimisongelmat voivat näkyä käytännössä oppimisen hitautena. Lapset voivat oppia lukemaan muita hitaammin, mutta kolmannella luokalla eroja ei enää ole. Oikeinkirjoitusvirheitä tulee helposti esimerkiksi kaksoiskonsonanteissa, ja matematiikassa vaikeuksia tuottaa päässälasku.

Oppimisvaikeudet ovat kuitenkin yleensä lieviä, ja ne pystytään selvittämään koulun tukitoimilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Jyväskylään kaksi Suomen Valkoisen Ruusun I luokan ritarimerkkiä – Katso lista kunniamerkin saaneista keskisuomalaisista

Ensimmäiset ravintolat avasivat ovensa Jyväskylässä – Ylä-Ruthilla asiakkaita jonoksi asti

Oulun sataman läheltä vedestä löytyi kuollut ihminen

Syyttäjä: United Brotherhoodin johtaja määräsi kymmenien kilojen amfetamiinikaupasta – paluumatkalla Jyväskylästä autosta löytyi 12 000 euroa ja jakelulista

Katso riemukas kuvasarja: Nuoret oriit pääsivät laitumelle Saarijärven Lannevedellä – ilo otettiin heti irti

Turvakotien asiakasmäärä jatkoi kasvuaan viime vuonna – suurin osa asiakkaista on kokenut väkivaltaa kauan

United Brotherhoodin liivit katosivat myös Keski-Suomesta – Helvetin enkeleiden tulosta maakuntaan ei viitteitä: "Henkilöt eivät ole hävinneet ja heitä on ollut rikostutkinnan kohteina"

Matalikkoon ajautunut purjevene hinattiin satamaan Jyväskylässä

Hammaslääkäri Ömer Acar, 31, sai jo lapsuudessa taloustiedon oppitunnin – "Isä otti setelit käteensä ja näytti konkreettisesti, mitä niille tapahtuu"

Jyväskylässä joudutaan ensi vuonna tekemään vaikeita talouspäätöksiä – kysyimme valtuustoryhmiltä, korottaisivatko ne veroja vai karsisivatko palveluja

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.