Diabetesliitto: Elintavat eivät saa vaikuttaa lääkkeiden korvattavuuteen

Ehdotus 2-tyypin diabeteksen lääkkeiden korvattavuuden muuttamisesta ei perustu faktoihin, liitto katsoo.

Suomen Diabetesliiton mukaan muiden diabeteslääkkeiden kuin insuliinivalmisteiden siirtäminen nykyisestä ylemmästä erityiskorvausluokasta alempaan erityiskorvausluokkaan ei ole hyväksyttävää "sosiaalioikeudellisin, hoidollisin eikä taloudellisin perustein".

Diabetesliitto kertoo kannastaan sosiaali- ja terveysministeriölle antamassaan lausunnossa, joka koskee lääkekorvausleikkauksia. Ministeriö on esittänyt lääkekorvausleikkauksina vuodelle 2017 esimerkiksi aikuistyypin diabeteksen hoitoon käytettävien lääkkeiden siirtämistä 65 prosenttisesti korvattavaan luokkaan. Ministeriön esitys perustuu selvitysmiehen toukokuussa ministeriölle luovuttamaan työhön.

Diabetesliiton mukaan esitys johtaisi toteutuessaan tilanteeseen, jossa osa diabeteslääkkeitä tarvitsevista joutuisi luopumaan lääkityksestään taloudellisista syistä.

Liitto arvostelee myös sitä, että muutosta on perusteltu kakkostyypin diabeteksen yhteydellä elintapoihin.

– Tyypin 2 diabetes on kuitenkin voimakkaasti perinnöllinen ja etenevä sairaus. Käsitys siitä, että 2 tyypin diabetes olisi aina ehkäistävissä omilla elintavoilla, on tutkitusti virheellinen, Suomen Diabetesliiton toiminnanjohtaja Janne Juvakka sanoo.

– Tulisi luopua itse aiheutetun sairauden ajatuksesta ja painottaa huolenpidon tärkeyttä erityisesti tilanteissa, jossa potilaan syrjäytymisen uhka on suuri.

Liiton huomauttaa, että erityiskorvattavuus määritellään lainsäädännössä sairauden vaikeuden ja lääkkeen välttämättömyyden avulla, ei sairauden yhteydellä elintapoihin.

Muutos nostaisi nopeasti sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuksia, koska hoitamaton 2-tyypin diabetes johtaa nopeasti elinvaurioihin ja lisävaurioihin. Lisäksi diabetesta jouduttaisiin yhä useammin hoitamaan kalliimmalla insuliinilla, liitto ennustaa.

Jos muutos toteutuisi, se vaarantaisi potilasturvallisuuden ja osuisi pahimmin iäkkäisiin, yksinäisiin ja pienituloisiin diabeetikoihin, liitto katsoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.