Diabetesliitto kanteli korvausten omavastuusta

Suomen Diabetesliitto on kannellut eduskunnan oikeusasiamiehelle sairausvakuutuslain uudistuksen myötä voimaan tulevasta lääkekorvausten omavastuuosuudesta.

Diabetesliitto pyytää kantelussaan selvitystä siitä, loukkaako lakiuudistuksen myös elämää välittömästi ylläpitäviin lääkehoitoihin tuoma omavastuuosuus tällaisesta hoidosta riippuvaisten ihmisten perus- ja ihmisoikeuksia.

Diabetesliitto on huolissaan etenkin korvauksen ulottamisesta diabeetikkojen insuliinihoitoon.

Voimaan ensi vuoden alusta

Sairausvakuutuslain muutos astuu voimaan ensi vuoden alussa. Jatkossa lääkärin määräämistä, Kelan korvaamista lääkkeistä saa  korvauksen vasta, kun lääkekulut ylittävät 45 euron suuruisen vuotuisen alkuomavastuun.

– Koska meillä on perusoikeutena oikeus elämään, katsomme aiheelliseksi kysyä sitä, ovatko elämää välittömästi ylläpitävää lääkehoitoa tarvitsevat ihmiset jatkossa yhdenveroisessa asemassa joutuessaan maksamaan tällaista maksua, sanoo erityisasiantuntija Riitta Vuorisalo Suomen Diabetesliitosta.

Liittoa huolestuttaa erityisesti se, että summa on poliittisesti päätettävissä.

– Tässä julkisen talouden tilanteessa on oletettavaa, että sitä myös jatkossa edelleen korotetaan, Vuorisalo toteaa.

Välittömästi elämää ylläpitävää lääkehoitoa annetaan liiton kantelun mukaan myös esimerkiksi kortisolin korvaushoitona Addisonin taudissa, dialyysihoidossa sekä osassa epilepsiasta, hyytymishäiriöitä ja verisolujen puutoksia.

Vuorisalon mukaan kaikkien ihmisten kohdalla omavastuun vaikutus ei tunnu samalla tavalla, sillä useiden sairauksien lääkehoidossa 45 euron omavastuu ylittyy nopeastikin. Diabetesliiton mukaan kyse on ennen muuta periaatteellisesta asiasta.

– Kaikki välittömästi elämää ylläpitävä lääkehoito on ollut vain nimellisesti maksullista, nyt se on muuttumassa perustavalla tavalla.

50 000 tarvitsee insuliinia

Nykytilanteessa diabeetikon tarvitsema insuliinilääkitys kuuluu ylempään erityiskorvausluokkaan ja on 100-prosenttisesti korvattava.

– Käytännössä pelkän insuliinilääkityksen varassa oleva ihminen maksaa kolmen kuukauden hoidostaan kolmen euron suuruisen omavastuun, vuositasolla 12 euroa. Jos diabeetikko käyttää kahta insuliinia summa on 24 euroa. Pienituloisimmille voi olla kova paikka kaivaa 45 euron omavastuuosuutta.

Diabetesliiton mukaan Suomessa on 50 000 insuliinihoitoa tarvitsevaa eri-ikäistä diabeetikkoa. Ainoana hoitoaan insuliinia käyttäviä täysi-ikäisiä diabeetikkoja oli vuoden 2014 lopussa 4 500. Ilman insuliinia ihminen menehtyy happomyrkytykseen nopeimmillaan jopa vuorokaudessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.