Diabetesliitto pelkää lääkekorvaussäästöjen nostavan kustannuksia

Vaarana on, että lääkkeitä jää hankkimatta ja hoitotasapaino heikkenee.

Pyrkimys säästää lääkemenoja vähentämällä diabeteslääkkeiden korvaustasoa voi käydä yhteiskunnalle kalliiksi, varoittaa Diabetesliitto. Liiton laskelmien mukaan tavoiteltu 20 miljoonan euron säästö voi muuttua lisälaskuksi.

Liiton mukaan vaarana on, että pienituloisilta jää lääkkeitä hankkimatta jolloin hoitotasapaino heikkenee.

– Kaikista kalleinta on maksaa huonohoitoisen diabeteksen komplikaatioita: sepelvaltimotautia, silmänpohjan ongelmia, munuaisvaivoja ja amputaatioita. Yhteen momenttiin kohdistuva säästö voi tulla kalliiksi toisella puolella, sanoo Diabetesliiton puheenjohtaja Tommi Vasankari.

Nykyään diabeetikkojen lääkkeet korvataan kokonaan. Eduskunnalle viime viikolla annetun lakiesityksen perusteella vain insuliinit korvattaisiin kokonaan, muista lääkkeistä saisi 65 prosentin korvauksen.

Diabetesliiton mukaan on todennäköistä, että osa kakkostyypin diabeetikoista vaihtaa modernit lääkkeet pistettävään insuliiniin, jolloin sivukustannukset nousevat. Insuliinihoito vaatii jatkuvaa verensokerimittausta ja lisää hypoglykemian riskiä. Lisäksi potilas joutuu käyttämään tiuhemmin terveydenhuollon palveluita.

Sosiaali- ja terveysministeriön johtaja Liisa Siika-aho ei pidä todennäköisenä, että insuliinin käyttö laajenisi merkittävästi. Suomalaiset lääkärit eivät ryhdy määräämään potilailleen hoitoa sen perusteella, millaisia korvauksia siitä maksetaan.

– En usko, että insuliinia alettaisiin määrätä sen takia, että insuliini on korkeammin korvattu. Uskoisin, että suomalaiset lääkärit valitsevat potilaalle parhaan hoidon, Siika-aho sanoi.

Vuosittaiset 610 euron yli menevät lääkemenot korvataan kokonaan. Lääkemenoihin voi saada toimeentulotukea, kunnes katto ylittyy.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.