Diabetespotilaiden jalat unohtuvat usein terveydenhuollossa – vain puolet tutkitaan

Vain noin puolelle diabetespotilaista on tehty vuoden aikana jalkatarkastus, joka voi pelastaa jopa amputaatiolta. Alle 30 prosenttia tietää omien jalkojensa riskiluokan. Diabetespotilaiden jalkojen ahkera ja säännöllinen tutkiminen on tärkeää, sillä diabetes voi aiheuttaa seuraamattomana pitkäaikaisia jalkahaavoja.

Diabetesta sairastavista 15–25 prosentia saa pitkäaikaisen jalkahaavan ja viidennes haavapotilaista joutuu alaraaja-amputaatioon. Diabeteksesta johtuvien ensimmäisten amputaatioiden määrä on arviolta 1000 vuodessa, Diabetesliitto tiedottaa.

– Tärkeintä on, että ammattilainen tutkisi potilaan jalat vähintään vuosittain, jotta ongelmat voidaan todeta ajoissa ja saada niihin ennaltaehkäisevää hoitoa. Jos jalkaongelmat huomataan vasta, kun ilmaantuu huonosti paraneva haava tai oireita verenkierrossa, ollaan myöhässä. Tällöin hoito on vaikeampaa ja huomattavasti kalliimpaa, kertoo Diabetesliiton ylilääkäri Pirjo Ilanne-Parikka.

Diabestesta sairastavan tulisi liiton mukaan tarkastaa jalkansa itsenäisesti päivittäin. Nuorista, 30–39-vuotiaista vastaajista jalat oli tutkittu vain 30 prosentilla, ja yli 70-vuotiaista 60 prosentilla kuluvan vuoden aikana. 40 prosenttia vastaajista ei edes tiennyt, onko omassa hoitopaikassa mahdollista saada jalkojenhoidon ammattilaisen apua.

– Diabeteksen aiheuttamien jalkaoireiden ennaltaehkäisyn ohjeiden tulee olla selkeitä, ja hoito- ja kuntoutussuunnitelma pitää laatia yhdessä potilaan kanssa, Ilanne-Parikka selvittää.

Potilaskyselyn tekivät Diabetesliitton ja lääkeyhtiö AstraZenecan.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .