Digitaalinen opiskelijakortti muuttuu maksulliseksi – "Olemme täysin normaali yritys siinä missä muutkin"

Maksuilla katetaan uusien ominaisuuksien kehityskustannuksia.

Digitaaliseen opiskelijakorttiin tulee vuosimaksu. Kahden euron ja yhdeksänkymmenen sentin suuruinen maksu tulee käyttöön ensimmäistä kertaa vuonna 2016 lanseeratun kortin historiassa. Digitaalista korttia kehittää ja ylläpitää opiskelijoille palveluita tuottava Frank Students oy.

– Frank App on ilmainen sovellus opiskelijoille, jonka sisältä löytyy maksullinen digitaalinen opiskelijakortti. Tarjoamme edelleen ilmaisen muovisen opiskelijakorttivaihtoehdon toisen asteen ja korkea-asteen opiskelijoille, kertoo Frankin toimitusjohtaja Tiia Lehtola.

Frankin omistavat matkailuyhtiö Kilroy ja valtakunnalliset opiskelijajärjestöt. Yksi opiskelijajärjestöistä on Suomen opiskelijakuntien liitto SAMOK ry, jonka toiminnanjohtaja Miikka Lönnqvistin mukaan kortin hinnoittelulla katetaan uusien ominaisuuksien kehityskustannuksia.

– Päätöksen on toki tehnyt yhtiön operatiivinen johto, omistajien rooli on pienempi, Lönnqvist sanoo.

Lehtola muistuttaa, että yhtiö toimii markkinataloudessa, ja sillä on kilpailijoita etenkin ammattikorkeakoulujen puolella.

– Me olemme täysin normaali yritys siinä missä muutkin, opiskelijakortteja ei tuoteta tukirahoilla. Tämä on ensimmäinen kerta toimintamme aikana, kun hintoja tarkistetaan, vaikka yrityksen toimintamalli ja -ympäristö on muuttunut paljon vuosien varrella.

Frankilla toivotaankin, että opiskelijat näkevät kortin helppouden ja sen tuottaman arvon. Vuoden käyttöoikeus (2,90) maksaa lähes saman verran, kuin yksi korkeakouluopiskelijan Kelan tukema lounas.

– Digitaalisen opiskelijakortin saa käyttöön sekunneissa, kun muovisen vastineen saamiseen voi mennä pari viikkoa. Myöskään lukuvuositarraa ei tarvitse hakea joka vuosi uudestaan. Kortilla on 70 000 kuukausittaista käyttäjää tällä hetkellä, ja seuraamme tarkasti käyttäjämäärää uuden hinnan myötä. Tarvittaessa hintaa tarkastetaan, Lehtola selittää.

Myös Lönnqvistin mukaan käyttäjämäärä jännittää. Ammattikorkeakoulujen puolella opiskelijakortteja tarjoaa useampi toimija.

– Me emme voi ohjailla opiskelijakuntiamme valitsemaan tiettyä palveluntarjoajaa, vaikka olisikin hienoa saada kaikki samaan pakettiin. Huolehdimme siis suurimmaksi osaksi kokonaisuudesta, emme vain yksittäisestä kortista.

Digitaalisen opiskelijakortin saa käyttöön myös maksutta, kun tilaa muovisen kortin. 12 kuukauden ilmaisjakson aikana opiskelija pyritään vakuuttamaan sen helppoudesta. Kokeilun jälkeen kortti muuttuu maksulliseksi. Lehtola ei lupaa, että opiskelijakortin hinta pysyy samana tulevaisuudessa.

– Meidän toimialamme on opiskelijan elämän helpottaminen. Digitaalisena opiskelijakortti kulkee koko ajan mukana muun sovelluksen kanssa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 1 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .