Digitalisaatio vapauttaa keskustelemaan: esimerkiksi kaupassa voi tavata ravitsemusterapeutteja

"Tulevaisuudessa kaikki data on valmiina ja voidaan keskittyä vuorovaikutukseen"

Digitalisaatio vapauttaa tulevaisuudessa turhasta raportoinnista ja byrokratiasta, jolloin aikaa jää entistä enemmän itse tekemiseen ja toisten ihmisten kohtaamiseen. Valta on siirtymässä järjestelmiltä ihmisille, kertoo tiistaina ilmestynyt Kansalaisjärjestö jälkiteollisessa artistiyhteiskunnassa -selvitys.

– Digitaalisuus ei tule kasvattamaan härpäkkeiden määrää, vaan vähentämään sitä, painottaa selvityksen isä, tulevaisuustutkija Ilkka Halava.

– Nykyään saatetaan vuorovaikutustilanteessa vaikkapa Kelan toimistossa käydä keskustelua, jossa virkailija näppäilee tietoja ja keskustelee ikään kuin koneen kanssa muttei asiakkaan kanssa. Tulevaisuudessa kaikki data on valmiina ja tässä tilanteessa voidaan keskittyä vuorovaikutukseen.

Selvityksen mukaan tulevaisuuden osaaminen ei enää ole hallintoa tai kokoustekniikkaa. Sen hoitavat tekoäly, algoritmit ja robotit. Ihmisille jäävät keskustelu ja kohtaaminen.

Toisena esimerkkinä Halava mainitsee tulevaisuuden ruokakaupan.

– Vaikka kaupasta on kassatiskit hävitetty kokonaan, se ei tule tarkoittamaan sitä, etteikö siellä olisi henkilökuntaa. Kaupassa voi olla vaikkapa kokkeja tai ravitsemusterapeutteja, jotka keskustelevat siitä, miten uusia ruokia pitäisi laittaa tai ruokavalioita rakentaa.

Yhdistykset skaalautuvat digiaikaan

Suomen tuhansille yhdistyksille digitalisaatiolla on paljon annettavaa. Halava puhuu skaalautuvuudesta, millä tarkoitetaan palvelujen soveltamista.

– On paljon yrityksiä, järjestöjä ja liittoja, jotka ovat onnistuneet tekemään jossain kolkassa Suomea jotain mielenkiintoista: vaikkapa vähentämään syrjäytymistä tai yksinäisyyttä. Ehdotamme raportissa, että pieni osa rahoituksesta pitäisi aina siirtää skaalautuvuuteen. Pitäisi luoda algoritmeja, applikaatioita tai verkkosivustoja, Halava neuvoo.

– Eli jos vaikka Pirkanmaalla tai Tampereella on pystytty joillain keinoilla vähentämään syrjäytymistä, olisi tuo väline heti kaikkien käytössä.

Halava uskoo, että paikallisen tiedon määrä yllättää vielä kaikki.

– Nähdään, miten hyviä asioita on tehty eri puolilla Suomea, mutta tieto on jäänyt vain paikallistasolle.

Halavan selvitys on tehty Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen (STEA) toimeksiannosta. Se vastaa Veikkauksen pelituotoista sosiaali- ja terveysjärjestöille myönnettävien avustusten jaosta ja valvonnasta.

Lähde: Kansalaisjärjestö jälkiteollisessa artistiyhteiskunnassa -selvitys.