"Diplomaatti ei Suomessa saa rikkoa Suomen lakeja"

Ulkoministeriö kutsui Venäjän suurlähettilään puhutteluun, koska huostaanotetut lapset oli viety vastaanottokodista diplomaattikyydillä.

Kolmen huostaanotetun venäläislapsen vieminen lastensuojeluyksiköstä diplomaattiauton kyydissä johti pikaisiin toimiin ulkoministeriössä syyskuussa 2016. STT:n tietojen mukaan Venäjän suurlähettiläs kutsuttiin puhutteluun, koska lähetystön työntekijät olivat osallistuneet Seinäjoella tapahtuneeseen omavaltaiseen huostaanottoon yhdessä lasten isän kanssa.

– Tiedot vaikuttivat jo alkuvaiheessa siltä, että tehdään jotain, mikä ei ole normaalia diplomaattien työtä. Olemme tehneet selväksi, että diplomaatti ei Suomessa saa rikkoa Suomen lakeja, sanoo Venäjä-yksikön päällikkö Jaakko Lehtovirta ulkoministeriöstä.

– Sitä en voi kovin paljon avata, miten Venäjän lähetystö vastasi ja reagoi, hän jatkaa.

Tapauksesta ei annettu kirjallista noottia.

Ilkka ja Pohjalainen kertoivat tiistaina KRP:n esitutkintamateriaalin perusteella, että isän lisäksi autossa oli yksi diplomaattipassinsa esittänyt henkilö sekä kaksi diplomaattista suojaa nauttivaa henkilöä. STT:n tietojen mukaan ministeriö ei joudu pohtimaan heidän karkottamistaan, koska ainakin pääroolissa ollut virkailija lähti Suomesta melko pian tapauksen jälkeen. Syy lähtöön ei ole tiedossa. Hänen mahdollisuutensa jatkaa työskentelyä Suomessa olisi todennäköisesti tullut harkittavaksi, kun asiaa koskeva poliisitutkinta ja syyteharkinta saatiin valmiiksi.

Lasten viemistä Seinäjoen Ylistarolla sijaitsevasta lastensuojeluyksiköstä tutkittiin keskusrikospoliisissa omavaltaisena huostaanottona. Kihlakunnansyyttäjä Jaana Nyrhinen teki asiassa syyttämättäjättämispäätöksen runsas viikko sitten. Perusteluna oli, että vanhempien saaminen oikeudenkäyntiin Suomeen olisi varsin epävarmaa eikä mikään tärkeä yleinen tai yksityinen etu vaadi asian käsittelyn jatkamista.

Venäjä ei antanut poliisin kuulla diplomaatteja

Omavaltaisen noutoretken lopputulos oli, että lapset palautettiin muutamien päivien kuluttua suomalaisten sosiaaliviranomaisten huostaan. Heidän sijoittamistaan ei kuitenkaan Ilkan ja Pohjalaisen tietojen mukaan enää jatkettu lain salliman maksimiajan jälkeen, vaan lapset palautettiin vanhemmilleen ja perhe siirtyi vielä samana vuonna takaisin Venäjälle.

Epäiltyinä esitutkinnassa olivat vanhemmat, mutta poliisi olisi halunnut kuulla myös mukana olleita Venäjän lähetystön työntekijöitä.

– Heidän diplomaattista suojaansa ei kuitenkaan nostettu pois. Kokonaiskuvan kannalta olisi ollut hyvä kuulla myös heidän versionsa asiasta, sanoo Lehtovirta.

Diplomaattisen suojan voi poistaa lähettävä valtio, tässä tapauksessa Venäjä.

– Tapahtumaketju on hyvin poikkeuksellinen ja valitettava, luonnehtii Lehtovirta.

Diplomaattinen koskemattomuus estää sen suojaamien henkilöiden joutumisen poliisin tutkintaan. Jos heitä epäillään rikoksesta sijoitusmaassaan, se voidaan vain tuoda lähettäjävaltion tietoon. Jos kyse on vakavasta asiasta, heidän voidaan ilmoittaa olevan ei-toivottuja henkilöitä eli käytännössä karkottaa maasta.

Täydennetty kärkeen ja seuraaviin kappaleisiin suurlähettilään puhuttelu ja venäläisdiplomaatin lähteminen Suomesta, loppuun taustaa diplomaattien karkottamisesta

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Ilkka ja Pohjalainen: Diplomaattiauto vei venäläislapset lastensuojeluyksiköstä Ylistarosta, ilmenee KRP:n esitutkintamateriaalista