Duodecim: Pyöräilyn lisääntyminen ei ole kasvattanut liikennekuolemia

Pyöräilijöiden liikennekuolemien määrä laskenut selvästi

Pyöräilijöiden liikennekuolemien ja loukkaantumisien määrä on vähentynyt lähes viidenneksellä kymmenen viime vuoden aikana, kertoo Töölön sairaalan ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Kaisa Virtanen tuoreessa Duodecim-lehdessä.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana 20–30 pyöräilijää vuodessa on kuollut pyörällä tapahtuneissa onnettomuuksissa. Vielä vuonna 1990 kuolemia sattui yli sata.

Tilastojen mukaan pyöräilijän kuolemissa yli puolessa on osallisena auto. Lähdeaineistona ovat muun muassa Tilastokeskuksen, Töölön sairaalan sekä Liikenneturvan tiedot.

Lähemmäs 70 prosenttia pyörällä sattuneissa onnettomuuksissa kuolleista on miehiä. Eniten kuolemaan johtaneita pyöräilyturmia tapahtuu yli 55-vuotiaille, ja selvästi suurin ryhmä ovat yli 75-vuotiaat.

Viimeisten kymmenen vuoden aikana pyöräilyturmissa on kuollut lehden mukaan 21 alle 15-vuotiasta. Yleisin kuolinsyy pyöräilijän onnettomuudessa on aivovamma. Myös vammat kasvoissa, solisluussa, rintakehässä ja yläraajoissa ovat tavallisia.

Kypärän käyttö vähentää 63–88 prosenttia päähän ja aivoihin kohdistuvia vakavia vammoja. Ylä- ja keskikasvovammojen määrä vähenee kypärää käyttämällä yli 60 prosenttia.

Turmat yleisimpiä taajamissa

Pyöräilijäkuolemista kaksi kolmesta ja loukkaantumisista 90 prosenttia tapahtuu taajamissa. Liikenneturvan mukaan pyöräilyonnettomuudet ovat vähentyneet muun muassa taajamanopeuksien alentamisen, kevyen liikenteen väylien kehittämisen sekä kypärän käytön lisääntymisen takia.

Liikenne- ja viestintäministeriön vuosina 2004–2005 tekemän tutkimuksen mukaan suomalaiset tekevät 32 prosenttia matkoistaan jalkaisin tai polkupyörällä. Valtion strategiana on ollut kävelyn ja pyöräilyn suosion nostaminen, Duodecim kertoo.

Liikenneturvan mukaan sairaaloiden tilastojen ja väestöhaastatteluiden perusteella on arvioitu, että vuosittain loukkaantuu noin 30 000 pyöräilijää. Suurin osa poliisin tilastoista puuttuvista onnettomuuksista on yksittäisiä kaatumisia tai suistumisia.

Todellista loukkaantuneiden pyöräilijöiden määrää on hankala arvioida luotettavasti puutteellisten tilastojen vuoksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.