EK: Muiden maiden päästötavoitteita kirittävä kohti EU:n tasoa

Elinkeinoelämän keskusliitto EK peräänkuuluttaa Pariisin sopimuksen ripeää hyväksymistä eri maissa. Lauantaina hyväksytty ilmastosopimus astuu voimaan 1.1.2020 edellyttäen, että vähintään 55 maata ja vähintään 55 % maailman päästöistä on mukana ratifioituina.

Ilmastokokouksessa päädyttiin EK:n mukaan yllättävän tiukkaan tavoitteeseen rajoittaa ilmakehän lämpötilan nousu selvästi alle 2 asteen. Liiton mukaan muu maailma jäi kuitenkin vielä kauas EU:n taakse ilmastovelvoitteidensa tasossa ja laillisessa sitovuudessa. EK peräänkuuluttaa ei-EU-maiden vastuuta.

– Pariisin ilmastosopu on tärkeä saavutus, ja tästä on hyvä jatkaa eteenpäin. Vuoteen 2020 mennessä tapahtuva ilmastositoumusten tarkastelu tulee olemaan merkittävä välietappi, jolloin erityisesti G20-maiden olisi välttämätöntä kiriä omia päästötavoitteitaan kohti EU:n tasoa. Näin vältetään se, että kuilu EU:n ja muun maailman ilmastotoimien välillä kasvaisi entisestään, EK:n johtava asiantuntija Mikael Ohlström näkee.

Ohlströmin mukaan on hyvä, ettei Pariisin sopimuksessa viitata vuodelta 1992 peräisin olevaan kiinteään jaotteluun teollisuus- ja kehitysmaihin.

EK:n mielestä Suomen elinkeinoelämälle ilmastosopu on tärkeä askel kohti tasapuolisempia kilpailuolosuhteita ja kasvavaa cleantech-kysyntää.