EK ja Akava: Paikallinen sopiminen lisääntyisi kilpailukykysopimuksen kautta

EK ja Akava ovat Suomen Yrittäjien kanssa eri linjoilla kilpailukykysopimuksen luottamusmiespakosta.

Korkeakoulutettujen työmarkkinakeskusjärjestö Akavan ja Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n mukaan paikallisen sopimisen mahdollisuudet laajenevat kilpailukykysopimuksen kautta järjestäytyneissä yrityksissä ja julkisella sektorilla. Vaikutukset ovat nähtävissä jo nyt, kun esimerkiksi akavalaiset sopimusalat ovat neuvotelleet kiky-sopimuksen mukaisia työehtosopimusratkaisuja.

60 prosenttia yksityisellä sektorilla tehdyistä, ylempiä toimihenkilöitä koskevista ratkaisuista toteutettiin niin, että työaikaa pidennetään työpaikoilla niille sopivimmalla tavalla.

– Jos sopimukseen ei päästä, pidennys toteutetaan viime kädessä alan työehtosopimuksen eli perälautamallin mukaisesti, kertoo johtaja Maria Löfgren Akavan tiedotteessa.

EK:n mukaan kilpailukykysopimus lisäisi paikallista sopimista aloilla, jotka kattavat yli 85 prosenttia EK:n jäsenyritysten työntekijöistä. Sopimuksen nähdään lisäävän merkittävästi työaikapankkien määrää.

EK ja Akava ovat Suomen Yrittäjien kanssa eri linjoilla kilpailukykysopimuksen luottamusmiespakosta. Suomen Yrittäjät hylkäsi ehdotetun mallin keskiviikkona.

– Toisin kuin julkisesta keskustelusta voisi luulla niin sanottu luottamusmieslukko ei ole enää maan tapa. Työajan lisäksi keskimäärin 75 prosenttia työehtosopimusten paikallisen sopimisen mahdollisuuksista olisi sovittavissa ilman luottamusmiestä, sanoo EK:n johtaja Ilkka Oksala tiedotteessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.