EK näytti vihreää valoa: yhteiskuntasopimusta sorvataan ehkä taas ensi viikolla

Yhteiskuntasopimusneuvottelut alkavat todennäköisesti uudelleen jo ensi viikolla.

Asetelma muuttui, kun Elinkeinoelämän keskusliitto näytti tiistaina etenemiselle vihreää valoa. EK ei enää edellytä ennakkolupausta siitä, että Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto on mukana sopimuksessa. AKT:n vetäytyminen oli ratkaiseva syy sille, että yhteiskuntasopimusneuvottelut loppuvuodesta kaatuivat.

Paineet sopimuksen saamiseen ovat kovat, mutta asetelmat sovun löytämiseen ovat edelleen vaikeat.

EK haluaa, että palkoista sovittaisiin ensi syksynä liittokierroksella ja vientialat määrittäisivät palkankorotustason.

– Mehän olemme ilman yhteiskuntasopimusta menossa ?joka tapauksessa kohti liittokohtaista kierrosta, mutta yhteiskuntasopimus voisi tasata tietä sille kierrokselle, Häkämies sanoi.

 Palkansaajajärjestöt ovat toivoneet, että palkankorotuksista sovitaan osana yhteiskuntasopimusta. Häkämies uskoo, että on realistista päästä yhteiskuntasopimukseen, jossa ei sovita lähivuosien palkoista.

Lyly uskoo uuteen yritykseen

Neuvotteluiden avaaminen sai tuoreeltaan kannatusta palkansaajapuolelta, mutta muodollisesti järjestöt käsittelevät asiaa vielä hallinnoissaan.

SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly kertoi toimittajille, että hän toivoo uutta yritystä, vaikka asiat eivät ole muuttuneet yhtään helpommiksi kuin mitä ne olivat marras-joulukuussa.

– Nyt on syytä yrittää vielä kerran, Lyly sanoi.

Lyly sanoi suosittavansa SAK:n torstaina kokoontuvalle työvaliokunnalle neuvotteluiden avaamista. Samalla käsitellään sitä, onko järjestön syksyinen tarjous vielä voimassa. STT ei tiistaina tavoittanut AKT:n puheenjohtajaa Marko Piiraista kommentoimaan työmarkkinatilannetta.

Kysymykseen AKT:n mukanaolosta EK:n Häkämies totesi, että hän toivoo sellaista ratkaisua joka kelpaa kaikille.

– Me jaksamme uskoa, että tällainen ratkaisu olisi mahdollinen. Jos ei ole, jää nähtäväksi mikä on sitten tilanne, Häkämies sanoi.

Hänen mukaansa tilanne riippuu myös mahdollisen sopimuksen sisällöstä.

– Ei ennalta kivitetä polkua, vaan lähdetään positiivisella mielellä hakemaan ratkaisua, Häkämies sanoi.

Sipilä kannustaa neuvottelemaan

Yhteiskuntasopimusneuvotteluiden avaamista käsiteltiin tiistaina järjestöjohtajien kokouksessa, jossa oli esillä myös muita asioita.

Kuntatyönantajien työmarkkinajohtajan Markku Jalosen mukaan järjestöjohtajien kokouksen anti oli hyvä. Jalosen mukaan tilannetta arvioidaan edelleen. Hän kuitenkin uskoo, että tahtotilaa löytyy yrittää vakavasti ratkaisua.

– Näkisin, että tässä on edellytyksiä jatkaa neuvotteluja, Jalonen sanoi päivän kokouksen päätyttyä.

Mahdollisesti viriävillä yhteiskuntasopimusneuvotteluilla alkaa olla kiire, sillä hallitus on tuomassa keväällä eduskuntaan hallituksen työelämän kiristyspaketin, jolle yhteiskuntasopimus olisi vaihtoehto.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoo STT:lle patistaneensa työmarkkinaosapuolia neuvottelemaan pitkin matkaa. Hän kertoo, että hallitus on pitänyt sopimisen tietä ykkösvaihtoehtona koko ajan.

Sipilän mukaan hallitus arvioi järjestöjen esitystä, jos saa sellaisen pöydälle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.