EK tyytymätön sote-uudistukseen, SuPer ei

Elinkeinoelämän keskusliitto EK on pettynyt tuoreeseen sote-uudistukseen. EK:n mukaan ratkaisu sementoi julkisen palveluntuotannon erityisaseman, jota yksityiset yrittäjät eivät pysty haastamaan.

Hallitus on odottanut uudistuksen kurovan umpeen yli viidenneksen julkisen talouden kestävyysvajeesta. EK:n terve julkinen sektori -hankkeesta vastaava johtaja Kai Mykkänen arvioi, että sote-uudistus ei tuo kahden miljardin euron säästöjä.

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPer sen sijaan on tyytyväinen sote-ratkaisuun. Liitto arvioi, että päätöksentekijöiden määrän väheneminen antaa paremmat mahdollisuudet muun muassa yhdenmukaistaa tietojärjestelmiä ja toimintamalleja. Samalla se vapauttaa varoja asiakkaille tärkeisiin lähipalveluihin.

Myös Sosiaalialan työnantajat -yhdistys arvioi, että uudistus selkiyttää rakenteita ja edistää kansalaisten yhdenvertaisuutta. Yhdistys korostaa kuitenkin, että palvelujen järjestämisen lähtökohdan tulee olla kilpailuneutraali, ja uudistusta toteutettaessa tulee muistaa asiakkaan valinnanvapaus kehityksen ajurina.