EK:n Häkämieheltä peukku liikenneverkkoselvitykselle

Liikenneverkkoyhtiö tarjoaa lähtökohtaisesti mahdollisuuden pienentää korjausvelkaa.

Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämies suhtautuu myönteisesti liikenneverkkoselvitykseen, mutta kaipaa lisätietoja esityksen yksityiskohdista, sillä kysymys on valtavan laajasta paketista.

– Lähtökohtaisesti meillä on positiivinen käsitys siitä, mutta emme pysty näillä tiedoilla ottamaan lopullisia kantoja, Häkämies sanoo.

Hän jatkaa, että korjausvelka on kiistatta kasvanut liian suureksi. Liikenneverkkoyhtiö tarjoaa lähtökohtaisesti mahdollisuuden pienentää korjausvelkaa.

– Nyt tarvitaan tietoa siitä, mikä on aloittavan yhtiön tase, mikä on sen tuotto-odotus ja miten päätöksenteko toimii. Kuinka paljon yhtiö päättää itsenäisesti, missä korjataan ja rakennetaan uutta.

Häkämies kysyy, mikä on maan hallituksen ja eduskunnan rooli ja arvioi, etteivät kansanedustajat halua luopua päätösvallastaan liikenneasioissa.

Häkämies korostaa liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) paketin suuruutta. Hän mainitsee liikenteen maksut, niiden tason ja kohdentumisen sekä vaikutukset elinkeinoelämän kuljetuksiin, työmatkaliikenteeseen ja matkailuelinkeinolle. Elinkeinoelämän kannalta on tärkeää, etteivät kustannukset nouse, koska ne ovat jo nyt kilpailijamaita korkeammat.

Häkämies muistuttaa, että suomalainen autokanta on iäkästä, joten hän kannattaa autoveron muuttamista käyttömaksuksi, jos se pystytään tekemään hallitusti. Se olisi yksi hyvä keino vastata ilmastonmuutokseen.

Häkämiehen mukaan uudistus voi tarjota mahdollisuuksia uusille suomalaisille innovaatioille, jos liikennekaaressa mainittu tiedon hyödyntäminen pystytään liittämään liikenneverkkouudistukseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.