EPP-johtaja Manfred Weber avasi kisan komission puheenjohtajan paikasta – Alexander Stubb vaikenee omista aikeistaan

Kisa paikasta EU:n komission puheenjohtajana sai lähtölaukauksen keskiviikkona. Euroopan kansanpuoluetta EPP:tä johtava saksalainen Manfred Weber ilmoitti Twitterissä, että tavoittelee puolueen kärkiehdokkuutta ja EU-komission puheenjohtajuutta. 46-vuotias Weber on ensimmäinen virallisesti ilmoittautunut ehdokas Jean-Claude Junckerin seuraajaksi.

–  Haluan EPP:n kärkiehdokkaaksi vuoden 2019 eurovaaleihin ja Euroopan komission seuraavaksi puheenjohtajaksi. Eurooppa tarvitsee uuden alun ja lisää demokratiaa, Weber tviittaa.

Hänen mukaansa Eurooppa on käännekohdassa ja ensi vuoden vaalit määräävät unionin tulevaisuuden.

–  Me emme voi jatkaa tällä tavalla EU:ssa. Minä autan tuomaan Euroopan takaisin ihmisille ja uudistan siteen kansalaisten ja Euroopan unionin välillä.

Esimerkiksi Politico-lehti kertoi EPP-lähteeseen nojaten, että Weberillä on Saksan liittokanslerin Angela Merkelin tuki kärkiehdokkaaksi. Komission puheenjohtajan paikalle on kuitenkin viime vuosina ollut tapana valita entinen pääministeri. Tätä kokemusta Weberillä ei ole.

EPP:n puoluekokous valitsee kärkiehdokkaansa marraskuun alussa Helsingissä. Myös brexitin pääneuvottelijan, ranskalaisen Michel Barnierin ja Euroopan investointipankin varapääjohtajan Alexander Stubbin ehdokkuutta on arvuuteltu.

Muodollisesti valinta tapahtuu siten, että EU-maiden johtajat nimeävät vaalien jälkeen ehdokkaansa komission johtoon ja EU-parlamentti äänestää tästä.

Stubbin viestiä odotellaan

Weberin ilmoittautumisen jälkeen Stubb viestitti STT:lle, ettei hänellä ole aikeistaan uutta kerrottavaa.

–  Pohdinta jatkuu, hän kertoi.

Komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen oli aikaisemmin myös esillä spekulaatioissa. Katainen ilmoitti juhannuksen jälkeen, ettei pyri enää jatkokaudelle komissiossa. Stubb ilmoitti tuolloin päättävänsä omista suunnitelmistaan "kesälomien jälkeen". Aikaa on vielä, sillä takaraja ilmoittautua EPP:n jäsentenväliseen kisaan on 17. lokakuuta.

Eurooppalaiset lehdet ovat pitäneet Stubbin lähtöä ehdokkaaksi hyvin todennäköisenä.

–  Kysymys on vain, milloin Stubb asettuu ehdolle, kirjoittaa Politico.

EPP:n kärkiehdokkaaksi nousevalla henkilöllä on hyvät saumat komission puheenjohtajaksi, sillä EPP:n odotetaan populistien noususta huolimatta säilyttävän asemansa parlamentin suurimpana ryhmänä.

Vaalien jälkeiset asetelmat voivat tosin tasata tietä myös toiselta suunnalta löytyvälle kompromissiehdokkaalle.

Komission puheenjohtajan lisäksi jaossa on muitakin tärkeitä eurooppalaisia tehtäviä: Euroopan keskuspankin pääjohtajan ja Naton pääsihteerin paikat.