EU: Venäjällä kolme päivää aikaa muuttaa Ukrainan-politiikkaansa

EU-johtajat ovat päättäneet huippukokouksessaan, että unioni antaa Venäjälle kolme päivää aikaa muuttaa Ukrainan-politiikkaansa. Johtajien mukaan Venäjän on muun muassa sovittava tulitauon ehdoista Itä-Ukrainassa sekä vankien vapauttamisesta. Muuten maata uhkaavat entistä tiukemmat pakotteet, johtajat linjasivat Brysselissä.

Venäjä-mieliset kapinalliset vapauttivat neljä sieppaamaansa Etyj-tarkkailijaa aiemmin tänään. Osa heistä on kuitenkin yhä kidnapattuina.

EU-johtajat sanoivat myös olevansa valmiita kokoontumaan milloin tahansa keskustelemaan jatkoseuraamuksista. EU on aiemmin asettanut matkustuskieltoja yli 60 ukrainalaiselle ja venäläiselle, ja jäädyttänyt heidän varojaan.

Pääministeri Alexander Stubbin (kok.) mukaan Suomen hallitus tekee täysillä töitä sen varmistamiseksi, että Venäjää vastaan mahdollisesti kohdistettavat lisäpakotteet eivät rasita Suomen taloutta muita unionimaita enempää,

- Suomi tekee 24/7 töitä sen eteen, että jos edettäisiin sanktioiden kolmanteen vaiheeseen, niin se ei iskisi suomalaisiin yrityksiin ja suomalaiseen teollisuuteen, Stubb sanoi Brysselissä.

EU:n pakotepolitiikka on Stubbin mielestä tähän mennessä toiminut hyvin.

- Kyllä näillä sanktioilla on ollut vaikutus siihen, että tilanne Ukrainassa on saatu ainakin suhteellisen rauhalliseksi, Stubb sanoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.