EU apuun pakolaisten kotouttamisessa – Suomesta ei hätäsiirtoja

Euroopan komissio suunnittelee jäsenvaltioille apua pakolaisten kotouttamiseen.

Pakolaiskriisi ravistelee koko Eurooppaa, ja esimerkiksi Suomeen odotetaan saapuvan tänä vuonna uusimman arvion mukaan jopa 50 000 turvapaikanhakijaa. Tilastojen perusteella noin puolet tai vajaa puolet heistä saanee jäädä Suomeen, ja seuraava iso urakka on kotouttaa heidät.

– Tuki voi olla rahallista tai teknistä, kertoi komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen (kok.) Keskisuomalaiselle maanantaina Metsä Groupin uuden biotuotetehtaan peruskiven muuraustilaisuudessa Äänekoskella.

Tekninen tuki tarkoittaa ainakin jäsenmaiden parhaita kotouttamiseen liittyviä käytäntöjä. Niitä kerätään parhaillaan. Kataisen mukaan joissakin maissa ei ole minkäänlaisia käytäntöjä.

– Merkittävämpää kuin raha on löytää ne keinot, joilla kielten opettelu ja yhteiskuntaan sopeutuminen toteutetaan käytännössä.

Komission tuesta saadaan lisätietoa vuoden loppuun mennessä. Katainen muistutti, että jäsenvaltiot voivat jo nyt hyödyntää pakolaisten integroinnissa Euroopan sosiaalirahaston rahastoja.

EU on ohjannut pakolaiskriisiin tänä vuonna isoja summia. Euroopan parlamentin on määrä käsitellä EU:n seitsemättä lisätalousarviota huomenna keskiviikkona, ja sekin sisältää toimia kriisin hoitoon.

– Parasta on, jos ihmisiä pystytään auttamaan lähtömaissaan tai pakolaisleireillä, Katainen linjasi.

EU ohjaa rahaa siihenkin tarkoitukseen.

"Hyvä tottua siihen, että ihmiset liikkuvat entistä enemmän"

EU on sopinut tänä vuonna yhteensä 160 000 turvapaikanhakijan hätäsiirroista Italiasta, Kreikasta ja Unkarista muihin maihin. Kataisen mukaan mahdollisista uusista hätäsiirroista ei ole ole puhuttu.

– On tärkeää, että taakkaa saadaan jaettua. Toisaalta pitää huolehtia myös siitä, että palautuspolitiikka toimii ja yleinen maahanmuuttopolitiikka herättää reiluuden tunnetta.

Moni kokee, että Suomeen tulee nyt varsin paljon turvapaikanhakijoita maan kantokykyyn nähden. Miten paljon tulijoita pitäisi olla, jotta hätäsiirrot voisivat koskea Suomea?

– En osaa sanoa numeerista tavoitetta. Luulen, että vaikka Suomen määrät ovat suhteellisen suuria, niin Suomen tilanne on maltillisempi kuin esimerkiksi Ruotsissa.

Kataisen mukaan on hyvä tottua siihen, että ihmiset liikkuvat entistä enemmän eri syistä. Yksi lähtee työn tai rakkauden perään, toinen pakenee huonoja oloja.

– Maailma on pienentynyt. Jos sen hyväksyy, niin on helpompi hyväksyä myös toimenpiteet, joita tehdään.

Kataisen mukaan monikulttuurisuus on Suomelle rikkaus ja maahanmuuttajat voivat auttaa ikääntymisen haasteessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Kunnat jakavat suojamaskeja ilmaiseksi – tämä on tilanne nyt Jyväskylässä, Laukaassa, Äänekoskella ja Jämsässä

Jyväskylä antaa linja-autoissa matkustaville kahdeksan ohjetta – näillä keinoilla tartuntojen uskotaan pysyvän mahdollisimman vähäisinä

Kuntaliitto: Korona heikentää kuntataloutta 1,7 miljardilla eurolla ensi vuonna

THL peräänkuuluttaa koronaviruksen testauskapasiteetin kasvattamista – myös testimenetelmiä halutaan lisätä

Palokan suurpalossa kotinsa menettäneille kerätään sunnuntaina rahaa kokkaamalla

Yön uutiskooste: EU:n ulkoministerit järjestävät ylimääräisen kokouksen jännitteistä maailmalla – asialistalla muun muassa Valko-Venäjän tilanne

Älylän arvokas alue suojellaan entistä vahvemmin – muun muassa tonttien lisärakentamisoikeutta vähennetään

Hallituksen sote-esitys heiluttaa kuntien taloutta Kuntaliiton mielestä liikaa – Katso, kuinka paljon oma kuntasi häviäisi tai voittaisi

Kansalaisten verorasite ei muuttuisi sote-uudistuksessa ainakaan heti – verotus voi myöhemmin kiristyä etenkin jos maakunnillekin tulee verotusoikeus

Rajavartiolaitos kertoo, kuinka tiensä päähän tulevat valvontalentokoneet on määrä korvata – Dornierit ovat lentäneet jo 25 vuotta

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.