EU-johtajat pohtivat Salzburgissa yhteisen rajavartioston perustamista

EU-johtajat tapaavat tänään Itävallan Salzburgissa, jossa illallispöytään ladataan tuhti annos maahanmuuttoaiheita.

Komission viimeviikkoinen esitys yhteisen raja- ja merivartioston perustamisesta on ehtinyt jo kirvoittaa kritiikkiä. EU-johtajien odotetaan pohtivan, onko komission ehdotus 10  000 työntekijän rajavartiostosta hyvä idea.

EU-johtajien epävirallinen huippukokous alkaa tänään illallisella ja jatkuu huomenna. Suomesta paikalla on pääministeri Juha Sipilä (kesk.).

Yhteisen rajavartioston perustaminen tarkoittaisi, että Suomenkin pitäisi lähettää yhteisiin joukkoihin tuntuva määrä rajavartijoita.

Rajavartiolaitokselta arvioidaan, että työntekijöitä jouduttaisiin palkkamaan ja kouluttamaan lisää, jotta Suomi pystyisi antamaan siltä pyydetyt jopa 170 rajavartijaa.

Maahanmuutto pysyy EU-johtajien agendalla, vaikka maahantulijoiden määrä on vähentynyt merkittävästi. Italiaan saapui syyskuussa vain 691 siirtolaista, kertoo YK:n pakolaisjärjestö UNHCR. Koko vuonna tulijoita Italiaan on ollut lähes 21  000.

EU-puheenjohtajamaa Itävalta on pitänyt maahanmuuttoa voimakkaasti esillä. Maan hallituksessa istuvat keskustaoikeistoa edustava Itävallan kansanpuolue ja laitaoikeistoa edustava vapauspuolue.

Brexitille uusi takaraja

Lokakuun huippukokouksen oli määrä olla takaraja brexit-neuvotteluille, mutta pitkään jumissa olleet neuvottelut eivät ole aukenemassa.

EU-johtajat ovatkin siirtämässä takarajan nyt marraskuulle, jolloin pidettäisiin ylimääräinen huippukokous.

Syy sille, miksi lisäaikaa tarvitaan, löytyy Britannian sisäpolitiikasta. Konservatiivien puoluekokous järjestetään kuun vaihteessa, ja sieltä odotetaan joko vahvistusta tai uutta suuntaa pääministeri Theresa Mayn brexit-suunnitelmille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Kahdesti haavoittunut veteraani juhlii tänään Linnassa – näin jämsäläinen Viljo Nokelainen kertoo sotatiestään

Keski-Suomeen yksi uusi eversti ja reservin majuri – katso tästä kaikki ylennyksen saaneet

HS: Ulkoministeriön konsulipäällikkö syyttää ministeri Haavistoa pelolla johtamisesta

Linnassa juhlistetaan luotettavan tiedon välittämistä – Niinistön mukaan nykyaika on omiaan luomaan tilaa puolitotuuksille ja valheille

Liput nousevat salkoon 102-vuotiaalle Suomelle – valtakunnallinen paraati marssii Tampereella

Professori: Poliisilla ei ole vain oikeus, vaan velvollisuus aktiivisesti torjua uusnatsijärjestön toimintaa – kokoontumisen vapaus ei ole rajoittamaton oikeus

612-kulkue, Soldiers of Odinit ja natseja vastustavat ryhmät osoittavat tänään mieltään Helsingissä

Ulkoministeriön virkamiesjupakka sai alkunsa jo syyskuussa

Työnantajat sitouttavat nyt työntekijöitä sairauskuluvakuutuksilla – jo joka viidennellä suomalaisella on sellainen

Hornetit jylisevät lauantaina: Jyväskylässä muistetaan eversti Kannista ja Rovaniemellä kapteeni Degermania – Ilmavoimat kunnioittaa tilaisuuksia ylilennoilla

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.