EU-johtajat pohtivat Salzburgissa yhteisen rajavartioston perustamista

EU-johtajat tapaavat tänään Itävallan Salzburgissa, jossa illallispöytään ladataan tuhti annos maahanmuuttoaiheita.

Komission viimeviikkoinen esitys yhteisen raja- ja merivartioston perustamisesta on ehtinyt jo kirvoittaa kritiikkiä. EU-johtajien odotetaan pohtivan, onko komission ehdotus 10  000 työntekijän rajavartiostosta hyvä idea.

EU-johtajien epävirallinen huippukokous alkaa tänään illallisella ja jatkuu huomenna. Suomesta paikalla on pääministeri Juha Sipilä (kesk.).

Yhteisen rajavartioston perustaminen tarkoittaisi, että Suomenkin pitäisi lähettää yhteisiin joukkoihin tuntuva määrä rajavartijoita.

Rajavartiolaitokselta arvioidaan, että työntekijöitä jouduttaisiin palkkamaan ja kouluttamaan lisää, jotta Suomi pystyisi antamaan siltä pyydetyt jopa 170 rajavartijaa.

Maahanmuutto pysyy EU-johtajien agendalla, vaikka maahantulijoiden määrä on vähentynyt merkittävästi. Italiaan saapui syyskuussa vain 691 siirtolaista, kertoo YK:n pakolaisjärjestö UNHCR. Koko vuonna tulijoita Italiaan on ollut lähes 21  000.

EU-puheenjohtajamaa Itävalta on pitänyt maahanmuuttoa voimakkaasti esillä. Maan hallituksessa istuvat keskustaoikeistoa edustava Itävallan kansanpuolue ja laitaoikeistoa edustava vapauspuolue.

Brexitille uusi takaraja

Lokakuun huippukokouksen oli määrä olla takaraja brexit-neuvotteluille, mutta pitkään jumissa olleet neuvottelut eivät ole aukenemassa.

EU-johtajat ovatkin siirtämässä takarajan nyt marraskuulle, jolloin pidettäisiin ylimääräinen huippukokous.

Syy sille, miksi lisäaikaa tarvitaan, löytyy Britannian sisäpolitiikasta. Konservatiivien puoluekokous järjestetään kuun vaihteessa, ja sieltä odotetaan joko vahvistusta tai uutta suuntaa pääministeri Theresa Mayn brexit-suunnitelmille.

Uusimmat

Kotimaa

Sairaalassa lyötiin lasiluukku kiinni ja lääkäri pisti rahat omaan taskuunsa – Kela maksaa suomalaisten hoitokuluja Euroopassa jo 10 miljoonalla vuodessa

5g-verkkoja alkaa valmistua – laitteet ja sovellukset vasta tulossa

Perusoikeudet toteutuvat useimpien suomalaisten mielestä jokseenkin riittävästi – vahvimmalla pohjalla kokoontumisvapaus, heikoimmalla oikeus toimeentuloon ja huolenpitoon

Mönkijä törmäsi penkkaan ja kaatui, kuljettaja loukkaantui vakavasti

Terassit valtaavat satakunta neliötä lisätilaa Jyväskylän keskustassa – katso, mitkä ravintolat ovat saamassa toiveensa läpi

Marko Jantunen liikutti lapsia Längelmäellä – illalla ex-jääkiekkoilija luennoi aikuisille päihdehelvetistään

Jyväskylässä marssitaan ilmaston puolesta 30. maaliskuuta

Kansainvälinen harjoitus vie yöunet mutta antaa lisämotivaatiota: "Nyt pitää näyttää ammattisotilaille" – Katso kuvasarja "helvetinkoneista" ja sotilaista Ruotsissa

Erikoinen riita repesi eläkeläisten pilkkikisoissa Säynätsalossa: Teemu Torssonen saapui muistuttamaan eläintensuojelusta, paikalle myös poliisi

Väitös: Myös tekemättä jättäminen voi olla tarkoituksellista

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.