EU-komissio: Suomessa liikaa kuntia

Euroopan komissio kehottaa raportissaan Suomea tehostamaan julkista talouttaan, pidentämään työuria, purkamaan sääntelyä ja maltillistamaan palkkakehitystä.

Maanantaina julkaistussa Europe 2020 in Finland -raportissa mainitaan erikseen, että kuntauudistus olisi suositeltavaa viedä läpi. Komission mukaan se parantaisi terveydenhuoltojärjestelmän tehokkuutta ja alentaisi julkisen palveluntuotannon kustannuksia. Raportin mukaan Suomessa on liikaa kuntia suhteessa väkilukuun.

Komissio on huolissaan Suomen alentuneesta kilpailukyvystä, heikentyneestä viennistä ja väestön ikääntymisen aiheuttamista muutoksista huoltosuhteessa. Kokonaisuudessaan komission raportin pääviesti on tehokkuuden lisääminen rakenteellisten uudistusten kautta.

Palkkojen suhteen komissio ehdottaa uudenlaista työmarkkinasopimusta, joka suhteuttaisi palkkakehityksen nykyistä vahvemmin tuottavuuden kasvuun. Myös teollisuuden rakenteen tulisi monipuolistua.

Kyseessä ovat Euroopan komission jokaiselle jäsenmaalle tuottamat maakohtaiset suositukset osana Eurooppa 2020 -strategiaa, johon kaikki EU-jäsenmaat ovat sitoutuneet.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.