EU-kysely: Piraattituotteiden ostaminen lisääntynyt etenkin nuorten keskuudessa

Talouskriisi höllentänyt asenteita kopiotuotteita kohtaan.

Viime vuosien Euroopan talouskriisissä näyttää olevan ainakin yksi voittaja. Taloudellisesti tiukat ajat vaikuttavat lisänneen väärennettyjen tuotteiden kauppaa EU-alueella ja höllentäneen eurooppalaisten asenteita piratismia kohtaan.

EU:n teollisoikeuksien viraston (EUIPO) kyselytutkimuksen mukaan etenkin nuoret eurooppalaiset ostavat aiempaa enemmän väärennettyjä tuotteita.

Vaikka suurin osa EU-kansalaisista suhtautuu piraattituotteisiin yhä kielteisesti, asenteet niitä kohtaan ovat lieventyneet sitten vuoden 2013, jolloin samankaltainen kysely viimeksi tehtiin.

Hintaa pidetään perusteena piraattiostoksille

Kopiotuotteiden hankkimiseen suhtaudutaan ymmärtäväisimmin, kun perusteena on hinta. Kaikista EU-kansalaisista 27 prosenttia katsoo, että tuoteväärennösten ostaminen on hyväksyttävää, jos aito merkkituote on liian kallis. Nuorista 15–24-vuotiaista tätä mieltä oli jo yli 40 prosenttia.

Suomalaisvastaajista 23 prosenttia hyväksyi väärennösten hankkimisen niiden halpuuteen vedoten. Suomessa myönteisyys kopiotuotteiden ostamiseen hintaperustein on kasvanut nopeammin kuin EU-maissa keskimäärin.

Vuodesta 2013 myönteisyys halvempia kopiotuotteita kohtaan on kasvanut Suomessa kahdeksan prosenttiyksikköä, kun vastaava kasvu EU-maissa keskimäärin on kolme prosenttiyksikköä.

Nuorista 15 prosenttia ostaa tarkoituksella

15–24-vuotiaista EU-kansalaisista 15 prosenttia on kyselyn mukaan ostanut tietoisesti kopiotuotteita viimeksi kuluneiden 12 kuukauden aikana. Nuorten tarkoitukselliset piraattiostokset ovat yleistyneet yhdeksän prosenttiyksikköä vuoteen 2013 verrattuna.

Kaikista vastaajista seitsemän prosenttia myönsi ostaneensa kopiotuotteita tarkoituksella.

Vahingossa väärennöksiä kertoi ostaneensa kymmenen prosenttia vastaajista. Määrä kasvoi neljä prosenttiyksikköä vuodesta 2013.

Maaliskuussa julkaistuun kyselytutkimukseen haastateltiin yhteensä yli 26 000:ta yli 15-vuotiasta EU-kansalaista. Heitä oli kaikista jäsenmaista. Kyselyt tehtiin viime lokakuussa puhelimitse.

Suomalaisia kyselyyn haastateltiin reilu tuhat.

Väärennöksiä liikkuu miljardien arvosta

Tullit pystyvät pysäyttämään vain noin kolme prosenttia EU-markkinoille tulevista tuoteväärennöksistä, arvioi Euroopan komissio. Valtaosa kopiotuotteista valmistetaan Kiinassa, ja Eurooppaan ne saapuvat useimmiten postipaketeissa.

Väärennetyt tuotteet muodostivat talousjärjestö OECD:n ja EUIPO:n selvityksen mukaan viisi prosenttia koko EU:n tuonnista vuonna 2013. Rahaa väärennöstuonnissa liikkui 85 miljardia euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Suomeen saapuu piraatteja kännyköistä kuukautissuojiin