EU-maat nimesivät Junckerin komission johtoon

EU-maiden johtajat ovat nimenneet Luxemburgin entisen pääministerin Jean-Claude Junckerin ehdokkaaksi EU-komission puheenjohtajaksi.

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Herman Van Rompuy kertoi asiasta Twitterissä.

Asiasta päätettiin poikkeuksellisesti äänestämällä. Junckeria vastaan äänestivät Britannia ja Unkari. Äänestäminen on EU-huippukokouksissa poikkeuksellista, sillä asioista pyritään yleensä päättämään yksimielisesti.

EU-parlamentti äänestää puheenjohtajasta heinäkuun puolivälissä. Junckerin valintaa pidetään käytännössä varmana, sillä hän on parlamentin suurimman ryhmän EPP:n ehdokas virkaan.

Juncker seuraisi virassa portugalilaista Jose Manuel Barrosoa.

Britannian pääministeri David Cameron vastusti tiukasti Junckerin valintaa. Hänen mielestään Juncker on liian liittovaltiomielinen ja kyvytön uudistamaan unionia.

Cameronin mielestä on vakava virhe, että EU-johtajat eivät ole tehneet yhteistyötä löytääkseen vaihtoehdon Junckerille. Cameron uskoo, että Junckerin valinta saattaa vaikeuttaa Britannian pysymistä EU:ssa. Britanniassa äänestetään EU-jäsenyydestä vuoden 2017 loppuun mennessä.

Pääministeri Alexander Stubb (kok.) arvioi, että Britannian ja EU:n suhteissa on odotettavissa "vähän tiukempi vaihe". Stubb kuitenkin toivoo, että Jean-Claude Junckerin valinnalla ei ole pitkälle meneviä seurausvaikutuksia Britannian EU-jäsenyyteen. Hänen mukaansa Britannian EU-jäsenyyys on Suomen kaltaiselle unionimaalle erittäin tärkeä.

Juncker on Stubbin mielestä erinomainen valinta EU-komission puheenjohtajaksi muun muassa vankan kokemuksensa ja kielitaitonsa puolesta.

Kokoomusmeppien mielestä Britannian pääministerin David Cameronin sooloilu komission puheenjohtajan nimityksessä kertoo tämän heikkoudesta.

- Hän ei ole ollut erityisen vahva johtaja. Hän ei ole toiminut riittävän ryhdikkäästi Britanniassa, arvioi kokoomuksen Petri Sarvamaa.

Uusimmat

Kotimaa

Tykistöupseeri piirsi kannonnokassa kosmoskynällä nuotteja vihkoon – elokuussa tämän suosikkisäveltäjän arkiston aarteita lauletaan keskellä metsää Viitasaarella

Ex-työministeri Lauri Ihalainen listasi kymmenen keinoa työllisyyden parantamiseksi – yksi niistä on työllistymisseteli

Ilmassa ollut varjoliitäjä teki hälytyksen kytevästä hakekasasta Viitasaarella

Henkilöauto ajoi ulos Keuruulla – kuski ei itsekään tiennyt, miten auto päätyi ojaan

Ilmavoimamuseon pienet vieraat saivat uuden menopelin – "Muunnettiin staattisen hauskanpidonpuolustuksen tehtäviin"

"Enkä itse näe suurta eroa Israelin valtion ja Isisin välillä"  –  kansanedustajaksi valittu al-Taee pyytää anteeksi kirjoituksiaan

Neljä autoa peräänajokolarissa Nelostiellä Viitasaaren keskustan kohdalla – pohjoiseen menevä ajokaista suljettiin onnettomuuden vuoksi

Muuramen kunta yrittää herättää Riihivuoren laskettelukeskuksen henkiin: aloitti rinneyrittäjän etsinnän

Mies raiskasi 14-vuotiaan toistuvasti, tuomittiin viideksi vuodeksi vankeuteen

Täydennystä viinitarjoiluun voi hakea vielä lauantaina – katso pääsiäisen muistilista aukioloista ja joukkoliikenteen aikatauluista

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.