EU-maat ottivat lisäaikaa Pohjois-Makedonian ja Albanian jäsenyyspohdintaan

EU-maat lykkäävät odotetusti päätöstä jäsenyysneuvotteluiden aloittamisesta Pohjois-Makedonian ja Albanian kanssa. Asiaan palataan syksyllä.

Pohjois-Makedonian ja Albanian jäsenyysneuvotteluista on tulossa yksi Suomen puheenjohtajakauden vaikeimmista kysymyksistä.

Eurooppaministerien kokoukseen tiistaina osallistunut Tytti Tuppurainen (sd.) kertoo, että Hollanti ja Ranska vastustivat voimakkaasti neuvotteluiden aloittamista. Saksassa kannan muodostus on vielä kesken.

Tuppuraisen mielestä Pohjois-Makedonialle ja Albanialle pitäisi osoittaa, että EU on uskottava kumppani. Suomi tukee siksi jäsenyysneuvotteluiden aloittamista.

–  Etenkin nuoret tarvitsevat toivon perspektiivin, että asia voi liikkua eteenpäin, Tuppurainen sanoo.

Miten Suomi voi hakea kompromissia, kun kannat hajoavat näin paljon? Tuppuraisen mukaan maat pitää saada vakuuttuneiksi siitä, että hakijat täyttävät niiltä vaaditut kriteerit.

–  Tämä koskee korruptioepäilyjä, oikeusvaltioperiaatetta, järjestäytyneen rikollisuuden torjuntaa. Ennen kaikkea huolet liittyvät Albaniaan. Maat on haluttu kuljettaa rinta rinnan, ja Pohjois-Makedonia on joutunut vähän kärsimään Albaniaan kohdistuvista epäilyksistä, Tuppurainen vastaa.

Voi olla, että maita pitää siksi tarkastella hänen mukaansa myös erikseen. Pohjois-Makedonian kanssa voitaisiin edetä ehkä nopeammin.

Komissio on suosittanut jäsenyysneuvotteluiden aloittamista molempien kanssa, koska maat ovat tehneet niiltä vaadittuja uudistuksia. Albania on uudistanut oikeuslaitostaan ja Pohjois-Makedonia päässyt Kreikan kanssa historialliseen sopuun valtion nimestä.

Pohjois-Makedonia jätti jäsenyyshakemuksensa vuonna 2004 ja Albania 2009. Länsi-Balkanin maista EU käy jo jäsenyysneuvotteluita Montenegron ja Serbian kanssa.

Budjettiluvut pöytään syksyllä

Tiistaisessa eurooppaministerien kokouksessa sivuttiin myös budjettineuvotteluiden aikataulua. EU:ssa kasataan parasta aikaa vuosien 2021–2027 budjettikehystä – ja tämäkin tehtävä aktivoituu syksyllä.

Syksyn aikana budjetin menoluokkiin lisätään luvut ja paperit viedään EU-johtajien pöydälle huippukokoukseen ensimmäistä kertaa.

–  Tämä on meidän kannalta erittäin hyvä. Me olemme valmiita tämän viimeistelemään, ja nyt sille tuli neuvoston keskustelussa voimakas tuki.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Sähkökoppi paloi roihuten Lintukankaalla Jyväskylässä – palomiehet katsoivat vierestä

Helsingin Eerikinkadun ullakkopalo saatiin hallintaan – ei henkilövahinkoja, mutta alapuolen asunnot kärsivät vesivahinkoja

Kuvamysteeri vuodelta 1959 ratkesi: Tässä ovat "Make", "Lanza", "Leksa" ja "Siku" – katso myös nykynuorten vastaava poseeraus

Keski-Suomeen 12 karhunkaatolupaa – maakunnan karhukannaksi arvioidaan 120–145 mesikämmentä

Pakettiauton kuljettaja täräytti hiekkalastissa olevan kuorma-auton perään Ysitiellä – palokunta oli hetkessä paikalla

EU-parlamentin ympäristövaliokunnassa puhunut Hakkarainen vähätteli ihmisen vaikutusta ilmastonmuutokseen

Elsi Katainen EU-parlamentin maatalousvaliokunnan varapuheenjohtajaksi

IS: Äiti ja tytär löysivät Luonetjärven rantavedestä satoja patruunoita Tikkakoskella – Puolustusvoimat: patruunat ovat meidän, alkuperästä ei tietoa

Helsingin Hietalahdessa ammuttiin keskellä kirkasta päivää – silminnäkijät STT:lle: Kuului kolme laukausta ja raksavaatteisiin pukeutunut mies poistui aseen kanssa

Rekkakuskit avasivat autonsa ovet – katso, miten rekkamies sisustaa työpaikkansa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.