EU-maat pusertavat kannan yhteisiin rajajoukkoihin ensi vuoden puolella

EU-maat pyrkivät muodostamaan yhteisen kannan Euroopan rajavartiostoon kesäkuun loppuun mennessä, kertoo EU-lähde Brysselissä. Valtiojohtajat ovat käyneet alustavan keskustelun asiasta huippukokouksessaan Brysselissä.

EU-komissio esitti tällä viikolla Euroopan yhteisen raja- ja rannikkovartioston perustamista. EU-johtajat keskustelivat asiasta vasta yleisellä tasolla, eikä vahvoja soraääniä noussut tässä vaiheessa esiin.

Isoimmat huolenaiheet liittyvät siihen, että jäsenmaat pelkäävät menettävänsä osan itsemääräämisoikeuttaan. Kokouslähteiden mukaan EU-komissio tuskin saa toimivaltaa rajajoukkojen määräämisestä.

- Ei komission esitys mene tietenkään läpi sellaisenaan, sanoi yksi kokouslähde.

Komissio haluaisi hätätilanteissa oikeuden määrätä yhteisiä joukkoja ulkorajamaahan, jos se ei näytä selviävän rajavalvonnasta itse. Näin voitaisiin toimia silloinkin, kun kohdemaa ei itse pyydä tai halua apua. Jos yhteisiä rajajoukkoja lähetettäisiin, ne olisivat kuitenkin kohdemaan komennossa.

"Avunpyyntöä voi vaatia"

Esitystä saatetaan muokata esimerkiksi siten, että yhteisiä rajajoukkoja voisi lähettää liikkeelle komission sijaan jäsenmaiden enemmistön päätöksellä.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan komission esityksen lähtökohta on, että kukin huolehtii itse rajoistaan. Tämä on myös Suomen hallituksen peruslinja.

Sipilän mielestä ulkorajamaalta voi vaatia avunpyyntöä, jos sen puutteellinen rajavalvonta haittaa muita maita kuten Kreikan tapauksessa on käynyt. Nykyiset Schengen-säännöt estävät avun lähettämisen, ellei maa pyydä sitä.

Paine yhteiseen ratkaisuun on kova, sillä kaikki jäsenmaat tiedostavat, että EU:n ulkorajavalvonnan tehostaminen on avaintekijä pakolaiskriisin hallinnassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.