EU-maat pyrkivät tehostamaan turvapaikanhakijoiden käännytyksiä

EU-maat pyrkivät tehostamaan kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden käännyttämistä lähtömaihinsa. Jäsenmaiden sisäministerit keskustelevat asiasta huomenna Luxemburgissa pidettävässä kokouksessa. Suomea kokouksessa edustaa sisäministeri Petteri Orpo (kok.).

STT:lle puhuneiden virkamieslähteiden mukaan tavoitteena on edistää takaisinottosopimuksia lähtömaiden kanssa ja vahvistaa Euroopan rajaturvallisuuviraston Frontexin roolia palautusten toimeenpanossa.

Julkisuuteen vuotaneessa kokousluonnoksessa todetaan, että palautusten kasvavan määrän tulisi toimia pelotteena, joka ehkäisee laitonta maahantuloa.

Palautukset ovat EU:n turvapaikkapolitiikan keskeinen kipupiste: tilastojen mukaan vain alle 40 prosenttia kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneista käytännössä poistuu EU-alueelta. Moni hakija päätyy pimeille työmarkkinoille.

Vaikeudet palautusten toimeenpanossa johtuvat muun muassa siitä, että yhteistyö turvapaikanhakijoiden lähtömaiden kanssa on puutteellista. Takaisinottosopimusten solmiminen etenkin Afrikan maiden kanssa on ollut vaikeaa.

EU-komission mukaan jäsenmaat voisivat tarjota palautussopimusten vastineeksi viisumikäytäntöjen helpottamista. Komissio on esittänyt myös kauppasopimusten ja kehitysavun käyttämistä neuvottelukortteina.

Eurostatin mukaan kuluvan vuoden ensimmäisellä puoliskolla EU:sta haki turvapaikkaa noin 400?000 henkilöä. Noin puolet EU:hun tulleista turvapaikanhakijoista on saanut viime aikoina kielteisen päätöksen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Maanantain tukilakot näkyisivät maalla, merellä ja ilmassa – matkustajalaivoja jäämässä satamiin, lentojen perumisista ei vielä tarkkaa tietoa

Hyvä Joulumieli -tapahtuma valloitti Jyväskylän Kävelykadun – keräykseen lahjoitettujen varojen turvin hankitaan kaikkiaan 28 000 lahjakorttia

Maanantain tukilakot näkyisivät maalla, merellä ja ilmassa – matkustajalaivoja jäämässä satamiin, lentojen perumisista ei vielä tarkkaa tietoa

Jyväskyläläismiehelle ehdollista vankeutta laittomista nuuskabisneksistä – aloitti välittämisen 16-vuotiaana

HSL:n tekemät lipuntarkastukset loppuvat VR:n kaukoliikenteen junissa keväällä

Mauri Pekkarinen väistyy maakuntavaltuustosta – Petri Honkonen valittiin uudeksi puheenjohtajaksi

Mitä ihmettä? Hippokselle ilmestyi alkuviikosta uusi pysäköintirajoitus, mutta loppuviikkoon mennessä se oli jo hävinnyt

Teollisuusliitto katkaisi mekaanisen metsäteollisuuden neuvottelut – muun muassa kiky-tunnit kiistakapulana

Paltan Aarto yllättyisi, jos postikiistaa ratkova työryhmä löytäisi nopean ratkaisun – "En varsinaisesti usko, että mitään uutta ja ihmeellistä sieltä selvitystyöryhmästä tulee esiin"

Telian matkapuhelinverkossa laaja häiriö – myös hätäpuheluiden soittamisessa ollut ongelmia

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.