EU-maat pyrkivät tehostamaan turvapaikanhakijoiden käännytyksiä

EU-maat pyrkivät tehostamaan kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden käännyttämistä lähtömaihinsa. Jäsenmaiden sisäministerit keskustelevat asiasta huomenna Luxemburgissa pidettävässä kokouksessa. Suomea kokouksessa edustaa sisäministeri Petteri Orpo (kok.).

STT:lle puhuneiden virkamieslähteiden mukaan tavoitteena on edistää takaisinottosopimuksia lähtömaiden kanssa ja vahvistaa Euroopan rajaturvallisuuviraston Frontexin roolia palautusten toimeenpanossa.

Julkisuuteen vuotaneessa kokousluonnoksessa todetaan, että palautusten kasvavan määrän tulisi toimia pelotteena, joka ehkäisee laitonta maahantuloa.

Palautukset ovat EU:n turvapaikkapolitiikan keskeinen kipupiste: tilastojen mukaan vain alle 40 prosenttia kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneista käytännössä poistuu EU-alueelta. Moni hakija päätyy pimeille työmarkkinoille.

Vaikeudet palautusten toimeenpanossa johtuvat muun muassa siitä, että yhteistyö turvapaikanhakijoiden lähtömaiden kanssa on puutteellista. Takaisinottosopimusten solmiminen etenkin Afrikan maiden kanssa on ollut vaikeaa.

EU-komission mukaan jäsenmaat voisivat tarjota palautussopimusten vastineeksi viisumikäytäntöjen helpottamista. Komissio on esittänyt myös kauppasopimusten ja kehitysavun käyttämistä neuvottelukortteina.

Eurostatin mukaan kuluvan vuoden ensimmäisellä puoliskolla EU:sta haki turvapaikkaa noin 400?000 henkilöä. Noin puolet EU:hun tulleista turvapaikanhakijoista on saanut viime aikoina kielteisen päätöksen.