EU-maat täysin eri linjoilla Suomen yleisimmän rikkamyrkyn jatkosta

Suomi olisi valmis antamaan glyfosaatille jatkoaikaa.

Kiistellyn rikkamyrkyn glyfosaatin luvan jatkaminen jakaa EU-maita yhä voimakkaasti. Jäsenmaista koostuva komitea äänesti glyfosaatin luvan jatkamisesta viidellä vuodella, mutta kannat jakautuivat niin paljon, ettei päätöstä saatu aikaan.

Toistaiseksi on epäselvää, miten muun muassa Monsanton Roundup-tuotteissa käytetyn glyfosaatin kohtalon käsittely jatkuu. Aineen lupa on umpeutumassa vuoden lopulla.

Jäsenmaista 14 äänesti jatkon puolesta, 9 vastaan ja 5 äänesti tyhjää. Suomi olisi ollut valmis antamaan jatkoa. Viiden vuoden jatkoaika olisi ollut kompromissi, sillä komissio esitti alun perin kymmentä vuotta.

Monet maat epäröivät jatkoa, koska glyfosaatti on hyvin kiistanalainen rikkamyrkky. Ympäristöjärjestöt ovat vedonneet päättäjiin voimakkaasti, koska aineen epäillään aiheuttavan syöpää.

 EU:n Helsingissä toimivan kemikaaliviraston maaliskuisen arvioinnin mukaan aineen ei ole todettu kasvattavan syövän riskiä ihmisillä. Myös muun muassa Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto on päätynyt samalle kannalle. Sen sijaan kansainvälinen syöväntutkimuslaitos on ollut eri linjoilla.

Maanviljelijät ja Monsanto ovat sen sijaan vedonneet luvan jatkosta.

Nykyinen lupa on umpeutumassa 15. joulukuuta. Asian käsittely voi jatkua esimerkiksi siten, että komissio antaa uuden esityksen.

Glyfosaatti on Suomen myydyin rikkakasvien torjunnassa käytetty aine. Turvallisuus- ja kemikaaliviraston mukaan sen rekisterissä on yli 50 glyfosaattia sisältävää valmistetta.

Uusimmat

Kotimaa

Lähihoitajaksi voi vielä keväällä päästä ilman soveltuvuuskoetta – kaikki oppilaitokset eivät ota kokeita käyttöön

Suomi jarruttaa Euroopasta vietävän tiedusteluteknologian tehokkaampaa valvontaa

Turvapaikanhakija ei tiennyt juristiaan oikeustaistelun aikana – Abraham kertoo joutuneensa pakkopalautetuksi hengenvaaraan väärällä nimellä

Minna Canth -kirjailija Minna Rytisalo veti pääkirjaston Minnansalin ääriään myöten täyteen – vaikuttajan Jyväskylän-vuodet nousevat nyt uuteen arvoon

Kaksikko ryösti kaupan Paraisilla, poliisi nappasi epäillyt koiran avulla

Väitöstutkimus: D-vitamiinin puutos vaikuttaa useiden sairauksien syntyyn – tämän verran suomalainen tarvitsee ravintolisää päivässä

Linja-auto ja aura-auto kolaroivat jäisellä tiellä Loimaalla –  matkustajat selvisivät säikähdyksellä

Turistibussi jumahti jyrkkään ylämäkeen Riihivuorentiellä ja valui päin puita ja sähkölinjoja – yksi loukkaantui

Vuoden Matti on meteorologi Matti Huutonen – Nykänen sai tittelin ensimmäisenä 1983

Viikonloppu lämmin koko maassa, vuoden korkein lämpötila mitattiin Juupajoella – pakkanen häätää kevään tunnun ensi viikolla

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.