EU-maat täysin eri linjoilla Suomen yleisimmän rikkamyrkyn jatkosta

Suomi olisi valmis antamaan glyfosaatille jatkoaikaa.

Kiistellyn rikkamyrkyn glyfosaatin luvan jatkaminen jakaa EU-maita yhä voimakkaasti. Jäsenmaista koostuva komitea äänesti glyfosaatin luvan jatkamisesta viidellä vuodella, mutta kannat jakautuivat niin paljon, ettei päätöstä saatu aikaan.

Toistaiseksi on epäselvää, miten muun muassa Monsanton Roundup-tuotteissa käytetyn glyfosaatin kohtalon käsittely jatkuu. Aineen lupa on umpeutumassa vuoden lopulla.

Jäsenmaista 14 äänesti jatkon puolesta, 9 vastaan ja 5 äänesti tyhjää. Suomi olisi ollut valmis antamaan jatkoa. Viiden vuoden jatkoaika olisi ollut kompromissi, sillä komissio esitti alun perin kymmentä vuotta.

Monet maat epäröivät jatkoa, koska glyfosaatti on hyvin kiistanalainen rikkamyrkky. Ympäristöjärjestöt ovat vedonneet päättäjiin voimakkaasti, koska aineen epäillään aiheuttavan syöpää.

 EU:n Helsingissä toimivan kemikaaliviraston maaliskuisen arvioinnin mukaan aineen ei ole todettu kasvattavan syövän riskiä ihmisillä. Myös muun muassa Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto on päätynyt samalle kannalle. Sen sijaan kansainvälinen syöväntutkimuslaitos on ollut eri linjoilla.

Maanviljelijät ja Monsanto ovat sen sijaan vedonneet luvan jatkosta.

Nykyinen lupa on umpeutumassa 15. joulukuuta. Asian käsittely voi jatkua esimerkiksi siten, että komissio antaa uuden esityksen.

Glyfosaatti on Suomen myydyin rikkakasvien torjunnassa käytetty aine. Turvallisuus- ja kemikaaliviraston mukaan sen rekisterissä on yli 50 glyfosaattia sisältävää valmistetta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Entinen kokoomuspoliitikko tuomittiin sakkoihin perättömästä vaarailmoituksesta – uhkasi polttaa Laura Huhtasaaren talon

Putkaan joutuminen ei miellyttänyt – saarijärveläismies uhkasi poliisia ja hänen lapsiaan

Hallitus vahvistaa: Merivoimien neljä uutta sotalaivaa rakennetaan Raumalla – hinta 1,3 miljardia euroa

Merivoimien uudet alukset rakennetaan Raumalla, taistelujärjestelmän toimittaa Saab – hankkeen hintalappu sata miljoonaa euroa kaavailtua suurempi

Kiinnostaisiko virtuaalinen vesijumppa? – Jyväskylän AaltoAlvarissa jumpataan ensi vuonna ehkä näyttöruudulta

Kaksi miestä vangittu Joensuun Noljakan henkirikoksesta – parkkipaikalla jaloitellut mies kiinnostaa poliisia

Keuruulaismiehelle ehdollista vankeutta lapsipornon hallussapidosta ja levittämisestä

Lähihoitajat marssivat ulos Kuopion yliopistollisesta sairaalasta ja aloittavat ylityö- ja vuoronvaihtokiellon

Kymmenien tyttöjen hyväksikäytöstä epäillylle espoolaismiehelle syytteet – mukana törkeitä rikoksia, uhrit 9–15-vuotiaita tyttöjä eri puolilta Suomea

Tunnuslukujen kohtalo hämmentää yhä pankkien asiakkaita – "Monella on tunne, että juuri kun on oppinut jotain, tulee taas uusi muutos"

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.