EU-parlamentti ei lopettaisi kellojen siirtelyä kesä- ja talviaikaan tältä istumalta

Komissaari: Vain yksi maa vaatinut kellojen siirtelyn lopettamista.

Euroopan parlamentti haluaa, että kellojen siirtämisestä kesä- ja talviaikaan tehdään perinpohjainen selvitys. Sen sijaan se ei vaadi, että kellojen siirtäminen lopetettaisiin tältä istumalta.

Parlamentti äänesti kesäaikajärjestelystä torstaina Strasbourgissa.

Suomalaismeppien ja Suomen hallituksen ajama ajatus näyttääkin etenevän varovaisin askelin.

Suomalaiset haluaisivat luopua siirtelystä varsinkin terveyshaittojen takia.

Vihreiden europarlamentaarikko Heidi Hautala vakuutti kollegoilleen ennen äänestystä, että tutkimustietoa on jo riittävästi banaanikärpäsillä tehdyistä havainnoista lähtien.

– Lähetin kollegat teille tänä aamuna 60 lähdeviitettä. Ympäri maailmaa laadittujen tutkimusten lopputulema on harvinaisen selkeä. Kellojen siirtämisestä ei ole mitään hyötyä, mutta runsaasti haittaa.

Vetoomuksista huolimatta parlamentin enemmistö päätyi kannattamaan aloitetta, jossa vaaditaan vain perusteellista selvitystä, eikä kellojen siirron lopettamista.

"Päätös tehtävä yhdessä"

Liikennekomissaari Violeta Bulcin mukaan Suomen aloite ei ole ainakaan vielä saanut virallista tukea muilta EU-mailta.

Suomen aloitteesta asiasta keskusteltiin ministerineuvostossa joulukuussa. Komissaari oli pyytänyt jäsenmaita ilmoittamaan, jos ne haluaisivat edetä, mutta ilmoituksia ei Bulcin mukaan ole tullut.

Komissio on jo nyt arvioinut saatavilla olevaa tutkimustietoa, jota löytyy Bulcin mukaan sekä puolesta että vastaan.

Ainakin se on hänen mukaansa selvää, että erilaiset käytännöt EU-maiden välillä olisivat haitaksi yhteiselle talousalueelle. Ongelmia syntyisi varsinkin liikenteelle.

– Jos joskus päätämme lopettaa kellojen siirtämisen, se täytyy tehdä EU:ssa yhtenäisesti, Bulc tiivisti EU-parlamentissa.

Suomen eduskunta kehotti hallitusta ajamaan kellojen siirtelyn lopettamista sen jälkeen, kun 70 000 nimeä kerännyt kansalaisaloite kaatui. Aloite kaatui eduskunnassa, koska asiasta pitäisi päättää EU:ssa.

Suomi ei luopuisi siirtelystä itsekseen, vaan toivoo, että jäsenmaat päättäisivät asiasta yhdessä. Maat päättäisivät yhdessä myös siitä, pysäytetäänkö kellot talvi- vai kesäaikaan.