EU-parlamentti kannattaa luopumista kellojen siirtelystä – "Suomalaisten rooli ollut keskeinen"

EU-parlamentti kannattaa luopumista kellojen siirtelystä vuodesta 2021 alkaen. Linjaus syntyi vankoin luvuin, 410 puolesta ja 192 vastaan.

Parlamentin esityksen mukaan EU-jäsenmaat päättäisivät itse, kumpaan aikaan ne jäisivät.

Kesäaikaa suosivat maat siirtäisivät kellojaan viimeisen kerran maaliskuussa vuonna 2021 ja talviaikaan jäävät saman vuoden lokakuussa.

Kellojen siirtelyn lopettaminen voi edetä kuitenkin vasta sitten, kun jäsenmaat löytävät yhteisymmärryksen. Näin ei näytä käyvän aivan heti, sillä asia ei tiettävästi ole juuri edennyt Romanian puheenjohtajakaudella.

Keskustelu kellojen siirtelyn lopettamisesta ryöpsähti kesällä, kun komissio järjesti siitä ennätyssuosion saavuttaneen kansalaiskyselyn. Komission kyselyyn vastasi 4,6 miljoonaa EU-kansalaista, joista 84 prosenttia kannatti kellojen siirtelyn lopettamista.

Parlamentin varapuhemies Heidi Hautala (vihr.) tulkitsee, että asia nousi agendalle eritoten parlamentin – ja suomalaisten – aktiivisuuden ansiosta.

– Suomalaisten rooli on ollut keskeinen. Löytyyköhän mitään muuta kysymystä, jossa kaikkien suomalaismeppien kannat olisivat kohdanneet yhtä selkeästi.

Kysyimme kansalaisilta, miten kellojen siirtäminen vaikuttaa arkeen – näin he vastasivat

"Eroon ja äkkiä" – lue Lukijaraadin kommentit kellojen siirtelystä

Kansalaiset haluaisivat heti eroon kesäajasta – Suomessa kelloja siirrellään silti näillä näkymin vielä ainakin kaksi vuotta