EU-parlamentti kielsi fosfaatit pesuaineissa

Kaloille ja vesistöille haitallista fosfaattia ei saa vastedes enää olla pyykinpesu- ja tiskiaineissa. Euroopan parlamentti äänesti fosfaattikiellosta tänään.

Pyykinpesuaineissa kielto tulee voimaan vuoden 2013 kesäkuussa ja tiskiaineissa vuoden 2017 alussa. Siirtymäajalla annetaan pesuainevalmistajille aikaa fosfaatittomien tuotteiden kehittämiseen.

- Nyt on otettu todellinen edistysaskel oikeaan suuntaan Itämerenkin kannalta, kun sekä pyykinpesuaineiden että konetiskiaineiden fosfaattipitoisuuksia rajoitetaan, kommentoi Euroopan parlamentin jäsen Riikka Manner.

Myös ympäristöjärjestö WWF on tyytyväinen kieltoon, sillä eri EU-maissa on tähän asti rajoitettu fosfaattien käyttöä hyvin vaihtelevasti. Tosin huomautettavaakin löytyy, sillä EU-päätös koskee vain kotitalouksien käyttämiä pesuaineita, ei laitos- ja teollisuuskäyttöön tarkoitettuja. WWF myös pitää siirtymäaikoja turhan pitkinä.

Fosfaatteja käytetään pesuaineissa torjumaan veden kovuutta, jotta vaatteista ja astioista saadaan puhtaampia. Joissa ja järvissä fosfaatti kuitenkin edistää levien kasvua sekä rehevöitymistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.