EU-tuomioistuin: Suomi saa kieltää alkoholin verkkokaupan ulkomailta

Suomi voi kieltää kokonaan alkoholin etämyynnin. Näin tulkitsee sosiaali- ja terveysministeriö EU-tuomioistuimen tuoretta päätöstä. Tuomioistuin katsoi, ettei Suomen alkoholilaissa oleva etämyynnin kielto ole EU-oikeuden vastainen.

Etämyynnillä tarkoitetaan esimerkiksi sitä, että yksityishenkilö tilaa netin kautta toisesta EU-maasta alkoholia, jonka kuljetuksen Suomeen järjestää myyjä.

EU-tuomioistuimen puimassa Alkotaxi-jutussa virolaismies kaupitteli netin kautta suomalaisille viinaa, joka tuotiin autolla kotiovelle. Virolaismies sai käräjillä tuomion veropetoksesta ja alkoholirikoksesta, ja suomalainen hovioikeus pyysi asiassa EU:n ennakkoratkaisua.

Tullin havaintojen mukaan alkoholijuomien etämyynti EU-maista Suomeen on viime aikoina lisääntynyt. Valtaosassa etämyynnistä alkoholiveroja ei ole maksettu valmisteverolainsäädännön mukaisesti.

Tulli selvittää ennakkoratkaisun vaikutuksia ja tiedottaa mahdollisista toimenpiteistä ensi viikolla. Tulli voi ottaa haltuun ja hävittää verkkokaupan kautta tilatut alkoholilähetykset, joista ei ole maksettu Suomeen veroja.

EU-tuomioistuimen mukaan suomalainen alkoholin vähittäismyyntijärjestelmän täytyy aidosti perustua kansanterveyden ja yleisen järjestyksen suojeluun. Tuomioistuimen mukaan se ei saa olla syrjivä tai jäsenvaltioiden välistä kauppaa peitellysti rajoittava. Tuomioistuin jättää asian tämän puolen tarkan ruotimisen ennakkoratkaisua pyytäneen Helsingin hovioikeuden ratkaistavaksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.