EU-vaalien uurnat kutsuvat äänestäjiä

EU-vaalien äänetyspaikat avasivat ovensa tänään sunnuntaina kello 9 ja sulkevat ne illalla kello 20. Äänioikeutettu, joka ei äänestänyt ennakkoon, voi äänestää varsinaisena vaalipäivänä vain siinä paikassa, joka on merkitty postin tuomaan ilmoituskorttiin.

Oman paikkansa voi tarkistaa Väestörekisterikeskuksen äänestyspaikkapalvelusta. Sinne pääsee oikeusministeriön vaalit-verkkosivuston etusivulta osoitteesta www.vaalit.fi.

Äänestäjä tarvitsee uurnille mukaansa ehdottomasti henkilöllisyystodistuksen, kuten ajokortin tai passin, sekä mielellään myös postin tuoman ilmoituskortin. Äänestyslippuun kuuluu merkitä halutun ehdokkaan numero eikä mitään muuta.

Suomesta valitaan 241 ehdokkaan joukosta 13 Euroopan parlamentin jäsentä. Tulostietoja aletaan julkistaa heti, kun vaalihuoneistot suljetaan kello 20. Lopullisen tuloksen odotetaan olevan selvillä jopa jo kello 22.

Suomalaiset ennakkoäänestivät tämän kerran EU-vaaleissa vilkkaammin kuin viisi vuotta sitten. Äänestysprosentti näytti ennakkoäänestyksen päätyttyä 17,4:ää. Keski-Suomessa ennakkoon äänesti 16,6 prosenttia äänioikeutetuista.

Viime EU-vaaleissa äänestysprosentti jäi Suomessa 41,1:een.

Ksml.fi seuraa vaalien tuloslaskentaa reaaliajassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.