EU-valtiot tienaavat hämärillä passeilla miljardeja – yli satatuhatta ihmistä ostanut pääsyn Eurooppaan

Kultaisten passien tai oleskelulupien kaupasta on tullut tietyille EU-maille miljardien bisnes. Transparency International arvioi tänään julkaisemassaan raportissa, että maat ovat saaneet niillä noin 25 miljardin euron arvosta investointeja tai rahaa kymmenen viime vuoden aikana.

Kypros on saanut kultaisten ohjelmien avulla 4,8 miljardia ja Malta noin 718 miljoonaa euroa viime vuosien aikana. Järjestö arvioi, että myös Portugali, Espanja ja Britannia tienaavat ohjelmilla vuosittain puolesta miljardista lähelle miljardiin euroon.

Passien ja oleskelulupien järjestelyitä tehdään varakkaiden ulkomaalaisten kanssa usein piilossa julkisuudelta.

Transparencyn saamien tietojen mukaan ainakin 6  000 passia ja lähes 100  000 oleskelulupaa on myyty EU:ssa vuosikymmenen aikana.

Eniten niitä ovat antaneet Espanja, Unkari, Latvia, Portugali ja Britannia, joista jokainen yli 10  000.

Järjestö sanoo tiedotteessaan, että raportti julkaistaan vain viikkoja sen jälkeen kun Suomen poliisi teki kotietsinnän mittavaan rahanpesuepäilyyn liittyen yritykseen, jonka keskeisenä henkilönä on Maltan kansalaisuuden tiettävästi hankkinut venäläinen liikemies.

Transparencyn mukaan liikkuvista suurista summista huolimatta ainakaan Kypros ja Portugali eivät näytä kyseenalaistavan hakijoiden varakkuuden alkuperää. Myös Maltalla katsotaan tietyissä tilanteissa läpi sormien hakijan rikostaustaa tai meneillään olevia tutkintoja.

Unkarissa, Latviassa ja Britanniassa hyväksymisprosentit ovat puolestaan niin korkeita, että ne herättävät kysymyksen, käydäänkö hakijoiden taustaa edes kunnolla läpi.

Korruption vastainen Transparency International on vaatinut Euroopan unionia puuttumaan jäsenmaiden bisnekseen, koska ohjelmat luovat pohjaa korruptiolle.

Maahanmuutosta ja kansalaisuusasioista vastaava komissaari Dimitris Avramopoulos ei kommentoinut keskiviikkona huolia. Komissio seuraa hänen mukaansa asiaa ja aikoo antaa raportin vuoden loppuun mennessä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Hallitus jatkaa kaksipäiväisiä koronaneuvotteluja Säätytalolla

Katiska-oikeudenkäynnissä käsitellään tänään Niko Ranta-ahon syytettä ex-puoliso Sofia Belorfin pahoinpitelystä

Heinolassa järvellä potkurivian vuoksi ajelehtinut alus ja sen matkustajat on saatu maihin

Hevonen vajosi mutaojaan, aasi ilmoitti huudoillaan kaverinsa hädästä

Marin A-studiossa: Karanteeni- ja testauslinjauksessa olisi kaivattu selvempää viestintää – "Kyse ei ole poliittisesta päätöksestä vaan viranomaispäätöksestä"

Korona tukahduttaa opiskelijabileet Jyväskylässä: tursajaiset siirtyvät, osa yökerhoista pysyy kiinni, eikä Kauppakadun Approkaan ole varma

Jyväskylä hakee 750 000 euron säästöjä muun muassa kirjastoista ja lasten liikunnasta – palveluja supistetaan, maksuja korotetaan ja henkilöstöä vähennetään

Murhan yrityksen kohteeksi joutunut Pekka Kataja palaa julkisuuteen ensi lauantaina – "Perunakuopasta pois"

Marin A-studiossa: Karanteeni- ja testauslinjauksessa olisi kaivattu selvempää viestintää – "Kyse ei ole poliittisesta päätöksestä vaan viranomaispäätöksestä"

Jyväskylän yliopistolla aavistuksen Itä-Suomen yliopistoa väljempi maskilinjaus – perjantaina saattaa tulla uusi ohjeistus

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.