Onko tämä jo liikaa: EU aikoo rajoittaa saunojen lämpötiloja

Suomalainen tietokonehakkeri on onnistunut murtautumaan muutamiin keskeisiin Euroopan Unionin tietojärjestelmiin ja löytänyt niistä suomalaisia kohauttavaa tietoa. Vuoden kuluessa EU aikoo antaa direktiivin saunojen rakenteista ja lämpötiloista. Direktiiviä perustellaan Suomessa käyvien matkailijoiden turvallisuudella.

Suu- ja sorkkataudin pelästyttämä Euroopan Unioni pelkää ilmeisesti taudin uutta muunnosta ja aikoo vaatia lauteiden puurakenteiden tilalle kaakelia tai terästä. Puuta ei pidetä riittävän hygieenisenä, vaikka pefletit määrättäisiin palkollisiksi. Saunan rakennusaineeksi puu kuitenkin yhä hyväksytään.

Saunadirektiiviä on laatimassa myös suomalainen asiantuntija. Häntä ei lauantaina tavoitettu. Hakkerin saamien tietojen mukaan suomalainen on jarruttanut direktiivin valmistelun etenemistä mm. väittämällä, että saunan lauteet voi tehdä vain puusta, koska metallilauteet polttavat ihon pihalle.

Saksalaisen termodynamiikkaan erikoistuneen laboratorion mittausten mukaan puu, kivi ja metallit lämpenevät kuitenkin saman lämpöisiksi kuumaan nesteeseen upotettuna.

EU aikoo antaa myös normin siitä, mikä on sauna. Siitä saattaa olla Suomelle etuakin. Mitä tahansa höyrykammiota ei saunaksi voisi enää nimittää. Direktiivin mukaan saunaksi hyväksytään ”seinillä rajattu ilmatila, joka voidaan erityisellä laitteella (kiuas) lämmittää vähintään plus 70 celsiusasteiseksi.” Uimahallien, kylpylöiden, hotellien ym. yleisten tilojen saunoihin määrätään asennettavaksi piirtävät lämpömittarit, joita EU:n tarkastajat valvovat.

Tietomurto on rikos

Saunadirektiivin laatijat ovat vierailleet Suomessa ja myöntävät, että uusien hygieniamääräysten toteuttaminen vaatii siirtymäajan. Nykyiset puiset lauteet saa käyttää loppuun. Direktiivi tulee voimaan vuoden 2003 alusta. Kaikkiin saunoihin tulee kuitenkin hankkia siirtymäajaksi metalista tai muusta helposti desinfioitavasta materiaalista tehdyt istuinalustat. Kankaiset tai paperiset eivät kelpaa.

Hätkähdyttävän saunadirektiivin etukäteen paljastanut suomalaishakkeri on syyllistynyt rikokseen ja hänen jäljityksensä on jo käynnissä, kertoo keskusrikospoliisin atk-rikostutkija Veli-Matti Lamminviita.

–Tutkinnallisista syistä en voi vielä kertoa tutkinnan etenemisestä tai sen yksityiskohdista, mutta yleisellä tasolla sanottuna voin todeta, että EU:n tietojärjestelmään murtautumisesta voi saada jopa vankeutta ensikertalainenkin.

Hakkeroidun EU:n tulevan saunadirektiivin voi kokonaisuudessaan nähdä Keskisuomalaisen verkkosivuilla osoitteessa www.keskisuomalainen.net.

Ensimmäinen suomalaisia huvittanut eu-direktiivi koski kurkun käyryyttä. Kohta ei enää naurata. Savusaunankin saa edelleen rakentaa puusta ja puuta saa polttaa kiukaassa, mutta siitä ei saa tehdä lauteita.

2. huhtikuuta 2001 julkaistiin saunan ystävien helpotukseksi juttu, jossa kerrottiin, ettei aprillipäivänä 2001 julkaistu juttu pidä paikkaansa. EU-direktiivit olivat olleet esillä ennen pilan julkaisua jutussa mainitun kurkkujen käyryyden tiimoilta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

"Aprillia, syö silliä, juo kuravettä päälle!"