Edita: Työntekijöiden sairastumisen syy varomattomuus

Vilppulan painossa tapahtuneet sairaustapaukset eivät johtuneet painoväreistä vaan painotyöntekijöiden varomattomuudesta, sanoo Edita Priman toimitusjohtaja Heikki Autio. Hänen mukaansa työntekijät käsittelivät uv-värejä paljain käsin ohjeistuksen vastaisesti. Toistuva ihokosketus väreihin johti allergiaoireisiin, kuten ihon punoitukseen.

MTV3:n 45 minuuttia -ohjelma kertoi eilen, että lastenlehtien painamisessa käytetty väri olisi sairastuttanut kolme yhdeksästä Vilppulan painon työntekijästä vuonna 2009. Ohjelman mukaan Edita salasi painotekniikkaan liittyvät sairastumiset ja terveysriskiepäilyt lehtiä kustantavalta Sanoma Magazinesilta ja painon ostajalta. Aution mukaan tietoja ei salailtu ja työterveyshuollon dokumentaatio oli ostajan saatavilla.

Lehtikustantaja Sanoma Magazinesin mukaan sen lastenlehdet on todettu testeissä turvallisiksi. Kustantajan mukaan Aku Ankka ja muut lehdet on testattu eurooppalaisten lelujen turvallisuusvaatimusten mukaan. Testeissä lehdet todettiin turvallisiksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.