Eduskunnan naisverkosto haluaa tiukentaa raiskauslainsäädäntöä

"Raiskauksen määritelmä tulee sitoa ensisijaisesti suostumuksen puutteeseen"

Eduskunnan naisverkosto haluaa tiukentaa raiskauksia koskevaa lainsäädäntöä. Naisverkosto ehdottaa, että suostumuksen puute lisätään raiskauksen tunnusmerkistön ensisijaiseksi määritelmäksi rikoslakiin.

Aloitteen ensimmäisen allekirjoittajan, naisverkoston puheenjohtajana toimineen Hanna Sarkkisen (vas.) mukaan lakia täytyy muuttaa, sillä se ei vastaa yleistä oikeustajua, nykyaikaista ihmisoikeusajattelua eikä käsitystä seksuaalisesta itsemääräämisoikeudesta.

– Oletuksena ei voi olla, että toisen ihmisen ruumis on käytettävissä seksiin, ellei kohde vastustele riittävästi. Seksiin tarvitaan molempien osapuolten halu ja yhteisymmärrys. Siksi raiskauksen määritelmä tulee sitoa ensisijaisesti suostumuksen puutteeseen, Sarkkinen sanoi.

79 kansanedustajan allekirjoittama lakialoite oli lähetekeskustelussa eduskunnassa torstaina.

Sarkkisen mukaan rikoslaki edellyttää nykyisin ensisijaisesti, että teossa on käytetty väkivaltaa tai uhattu väkivallalla. Hänen mielestään lain muutos selkeyttäisi nykytilaa ja lähettäisi myös voimakkaan viestin.

– Suostumusta arvioidaan jo nyt oikeudenkäynneissä, mutta muutos lisäisi oikeusvarmuutta ja uhrin oikeusturvaa, Sarkkinen painotti.

Sarkkisen mukaan useat tahot ovat kehottaneet Suomea muuttamaan raiskauksen määritelmää suostumuksen puutteen suuntaan.

– Lainmuutoksen myötä Suomi täyttäisi sitovat kansainväliset ihmisoikeusvelvoitteensa nykyistä selvemmin. Raiskauksen tunnusmerkistön sitomista suostumuksen puutteeseen ovat edellyttäneet esimerkiksi naisiin kohdistuvan väkivallan vastainen Istanbulin sopimus, YK:n naisten oikeuksien komitea, Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen käytäntö, Amnesty International ja useat naisjärjestöt, Sarkkinen muistutti.

"Ei" ei ole "ehkä"

Sarkkinen toimi eduskunnan naisverkoston puheenjohtajana torstaihin saakka. Hänen seuraajanaan aloitti torstaina – kansainvälisenä naistenpäivänä – SDP:n kansanedustaja Tytti Tuppurainen.

Naisverkoston lakialoite herätti eduskunnassa naistenpäivänä vilkkaan keskustelun.

– Meistä varmaan ainakin kaikki vähänkään vanhemmat ovat lukemattomia kertoja kuulleet tällaisen heiton, että naisen ”ei” tarkoittaa ”ehkä”. Sitä asennettahan tavallaan tämä nykyinen lakipykälä heijastaa, että ”ei” ei tarkoita oikeasti ”ei”, ellei uskalla tai pysty näkyvästi pistämään vastaan. Juuri tämä asenne meidän pitää muuttaa lainsäädäntöä muuttamalla, Satu Hassi (vihr.) sanoi.

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) kertoi torstaina oikeusministeriön nettisivuilla valmistelevansa asiantuntijafoorumin kutsumista koolle arvioimaan raiskausrikosten suostumusperusteisen mallin eri puolia.

– Tulen kevään aikana kutsumaan koolle eri tahojen asiantuntijoita pyöreän pöydän keskusteluun tästä aiheesta. Tarkoitukseni on saada koolle niin rikosoikeuden tutkijoita, tuomareita, syyttäjiä ja asianajajia, jotta asiasta tulisi eri näkökulmat esille, Häkkänen kirjoittaa.

Ruotsin lakihanke syynissä

Häkkäsen mukaan oikeusministeriössä myös seurataan Ruotsin lainsäädäntöhanketta raiskauksiin liittyen.

Ruotsissa on Häkkäsen mukaan valmisteltu lainsäädäntöehdotusta, jonka mukaan raiskaukseen syyllistyisi se, joka on sukupuoliyhteydessä sellaisen henkilön kanssa, joka ei ota osaa tekoon vapaaehtoisesti. Hänen mukaansa Ruotsin ehdotuksen lausuntopalautteessa useat lausunnonantajat ovat katsoneet, että ehdotettu lainsäädäntö johtaisi merkittäviin tulkintaepäselvyyksiin ja todistusoikeudellisiin ongelmiin.

Häkkänen painottaa, että raiskausrikoksen tunnusmerkistön tulee olla kirjoitettu sellaiseksi, että sen nojalla jokainen raiskausteko saadaan rangaistuksi.

– Käyn keskusteluja asiantuntijoiden kanssa, ja seuraamme Ruotsissa tapahtuvaa lakiehdotuksen käsittelyä. Mikäli näiden pohjalta ilmenee sellaisia ehdotuksia lainsäädännön muuttamiseksi, jotka parantaisivat rikosvastuun toteuttamista, olen valmis edistämään niitä. Rikoslakia tulee kehittää huolelliseen ja monipuoliseen analyysiin pohjautuen, Häkkänen kirjoittaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.