Eduskunnassa aloitettiin aktiivimallin hautajaisten vietto – kokoomusta syytettiin täyskäännöksen tekemisestä

Eduskunnassa alkoi tiistaina aktiivimallin hautajaisten vietto, kun hallituksen lakiesitys aktiivimallin leikkureiden ja velvoitteiden kumoamiseksi tuli eduskunnan lähetekeskusteluun.

Ihmetystä salissa herätti se, että viime hallituksessa istunut kokoomus näytti kääntäneen kelkkansa.

Kokoomuksen ensimmäisen puheenvuoron pitänyt Terhi Koulumies sanoi olevansa henkilökohtaisesti iloinen, että aktiivimallin leikkuri poistuu.

– En ole koskaan sitä kannattanut, hän sanoi.

Koulumies lisäksi sanoi, että kokoomus ottaa kantaa aktiivimalliin lähiaikoina, kun puolue julkistaa oman vaihtoehtobudjettinsa.

Kokoomuksen Sari Sarkomaa sanoi puolueen kannattavan aktiivimallin purkua ja toivotti sille kevyet mullat. Hän sanoi kokoomuksen eduskuntaryhmää kuitenkin huolettavan, hautaako hallitus samalla myös työllisyystavoitteensa.

– Vedetään toimenpide pois ilman korvaavia toimenpiteitä. Onko lapsi menossa pesuveden mukana?

Sarkomaan mukaan hallitus on ehtinyt tehdä ensi vuoden talousarvioesitykseen toimia, jotka vähentävät työllisyyttä.

– Mutta ette ole ehtineet tehdä päätöksiä, joilla edistettäisiin työllisyyttä. Olisiko pitänyt miettiä vähän päätösjärjestystä eli meneekö lapsi pesuveden mukana? Sarkomaa kysyi keltaista budjettikirjaa heilutelleen.

Hallitus on ilmoittanut, että sen tavoitteena on 75 prosentin työllisyysaste vuonna 2023.

"Juhana Vartiainen on raivokkaasti viikosta toiseen puolustanut aktiivimallia"

Oppositiossa viime kaudella istunut vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki sanoi, että aktiivimallia vastustettiin rajusti viime kaudella ja kaikki mahdollinen yritettiin tehdä, jotta sitä ei olisi viety läpi.

– Silti te veitte sen läpi, Arhinmäki sanoi osoittaen sanansa edelliselle hallitukselle.

– Kokoomus on vastustanut koko syksyn ja koko kevään tämän poistamista. Ja nyt te yhtäkkiä teettekin täällä täyskäännöksen ja nyt kehuttekin tätä asiaa, hän sanoi.

Arhinmäki kritisoi, että kokoomuksen Juhana Vartiainen on raivokkaasti viikosta toiseen puolustanut aktiivimallia.

Vasemmistoliiton Markus Mustajärvi puolestaan sanoi, että on joutunut pitkän oppositiokauden jälkeen opettelemaan hallituksen esitysten kehumista.

–  Tässä tapauksessa se ei ole edes vaikeaa. Päinvastoin nyt kun aktiivimalli leikkauksineen saatellaan kelvottomien lakien hautausmaalle, on syytä tyytyväisyyteen. Toivon omasta, vasemmistoliiton ja koko hallituksen puolesta aktiivimallille hauskoja hautajaisia.

Hänen mukaansa kaikki kriittiset ennustukset, joita aktiivimallia luodessa esitettiin, toteutuivat ja sangen lyhyessä ajassa.

Aktiivimalli tuli voimaan viime vuoden alussa eli edellisen hallituksen aikana. Tavoitteena oli edistää työllistymistä työttömyysturvan leikkaamisen uhalla. Työttömyysetuuden saamisesta tuli ehdollista. Noin kolmen kuukauden jakson aikana TE-toimiston työnhakijan pitää tehdä työtä 18 tuntia, ansaita yritystoiminnassa noin 250 euroa tai olla viiden päivän ajan palvelussa tai koulutuksessa. Muutoin päiväraha laskee noin 5 prosenttia.

Nykyinen hallitus on kuitenkin purkamassa aktiivimallin leikkurin. Muutoksen on tarkoitus tulla voimaan heti ensi vuoden alussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Kolmen auton ketjukolari Jyväskylän keskustassa perjantaiaamuna

Suomalaiset syövät liikaa kovaa rasvaa – useammalla kuin joka toisella kohonnut kolesteroliarvo

Vuoden 2019 Taloussankarit löytyivät Jyväskylästä – kisan voitti Korpilahden yhtenäiskoulua edustanut Landet-joukkue

Ex-suurlähettilään vierailijakolumni: Isis-lapset Suomeen äitien kanssa

Jyväskylän Väinönkadulla kuhisi paloautoja perjantaiaamuna – Terveystalolla pöllähti typpeä ilmaan, ei vaaraa ihmisille

Valtiovarainministeri Kulmuni kyseli Instagramissa kansalta, pitäisikö al-Holin leiriltä tuoda Suomeen vain lapset vai myös äidit –  poisti myöhemmin pahennusta aiheuttaneen kyselyn

Karjalaisen pääkirjoitus al-Holin leirillä olevista suomalaisista: "Kaikilla heillä on perustuslaillinen oikeus palata Suomeen"

Vankien suunterveys on huonolla tolalla – tutkimuksen mukaan hammaslääkäripelko on vangeilla tavallista yleisempää

Yön uutiskooste: EU-maat eivät löytäneet vieläkään täyttä yksimielisyyttä ilmastotavoitteesta, Uuden-Seelannin purkautumisherkältä tulivuorelta saatiin noudettua kuusi ruumista

Miksi al-Holin leirin suomalaisten kotiuttaminen on niin vaikeaa? – Näin asiantuntijat vastaavat

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.