Eduskunnassa keskustellaan ilmastonmuutoksen torjunnasta

Eduskunnassa käydään tänään ajankohtaiskeskustelu ilmastonmuutoksen torjunnasta sekä maailmanlaajuisesta lajien sukupuuttoaallosta.

Kahdeksan puoluetta eli hyvin laaja enemmistö eduskunnasta sopi joulun alla yhteisistä ilmastopoliittisista linjauksista. Linjapaperin mukaan EU:n ja Suomen on tehtävä osansa, jotta maailman keskilämpötilan nousu rajoitetaan 1,5 asteeseen.

Yhteisten ilmastopoliittisten linjausten takana olivat eduskuntapuolueista keskusta, kokoomus, SDP, siniset, vihreät, vasemmistoliitto, RKP ja kristillisdemokraatit. Perussuomalaiset ei ollut mukana.

Pohjoismaiden ministerit kokoontuvat perjantaina

Pohjoismaiden pääministerit ja ilmastoasioista vastaavat ministerit saapuvat Helsinkiin perjantaina 25. tammikuuta. Ministerit kokoontuvat Suomeen pääministeri Juha Sipilän (kesk.) sekä asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen (kesk.) kutsumina.

Kokouksen on tarkoitus vauhdittaa pohjoismaista yhteistyötä ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Tavoitteena on kartoittaa konkreettisia toimia matkalla Pohjoismaiden hiilineutraaliuteen. Lisäksi ministereiden on määrä pohtia, kuinka pohjoismaisia vähähiilisiä ratkaisuja otettaisiin laajemmin käyttöön maailmalla.

Valtioneuvoston tiedotteen mukaan aloitteen takana on tarve vastata kiireellisesti ilmastonmuutokseen vähentämällä päästöjä enemmän ja nopeammin.

Pääministeri Sipilä myös tapaa kahdenvälisesti sekä Norjan että Islannin pääministerin.