Eduskunnassa vielä pitkä jono lakiesityksiä – "Paljon on kiinni poliittisista jännitteistä"

Eduskunta pyrkii saamaan kaikki sisässä olevat, hallituksen antamat lakiesitykset käsiteltyä ennen istuntokauden päättymistä maaliskuun puolivälissä.

Tällä hetkellä eduskunnassa on käsiteltävänä vielä noin 150 lakiesitystä, suurin osa valiokunnissa.

Eduskunnan lainsäädäntöjohtajan Tuula Kuloveden mukaan hallitukselta odotetaan vielä muutamaa esitystä.

Kuloveden mukaan tällä hetkellä lähtökohta on, että kaikki esitykset saadaan käsiteltyä.

– Tarkkaa arviota on vielä ennenaikaista tehdä, ja toki tilanne saattaa muuttua. Mutta ainakaan vielä ei valiokunnilta ole tullut tietoa, että jokin esitys jäisi käsittelemättä. Paljon on kiinni siitä, millaisia poliittisia jännitteitä alkaa tulla. Myös prosessia hidastavat erilaiset säädöstekniset ongelmat täytyy ottaa huomioon.

Eduskuntaryhmät kiirehtivät

Tiistaina eduskuntaryhmät antoivat poikkeuksellisen lausunnon, että ne pyrkivät yhteisesti kiirehtimään kolmen lakihankkeen käsittelyä. Lakiesitykset liittyvät seksuaalirikoksiin, poliisin henkilötietolakiin sekä kansalaisuuslain muutokseen.

Eduskuntaryhmät esittivät tavoitteen, että näistä päätökset saadaan kahden kuukauden sisällä ja voimaan mahdollisimman pian sen jälkeen.

Tuula Kuloveden mukaan valiokunnat priorisoivat eduskunnassa olevat lakiesitykset. Yleensä hallitukselta tulleita esityksiä käsitellään tulojärjestyksessä.

Nykyinen eduskunta istuu 15. maaliskuuta saakka. Eduskuntavaalit pidetään huhtikuun 14. päivä.

Sote- ja maakuntalait suurimpia

Suurimmat vielä päätettävät lakihankkeet liittyvät laajaan sote- ja maakuntauudistuspakettiin. Myös tiedustelulaeista osa on käsittelemättä.

Osa esityksistä on lausunnoilla toisessa valiokunnassa, jonka jälkeen esitykset etenevät vasta siihen valiokuntaan, joka tekee lopullisen esityksen suureen sallin.

Jos lakiesitys jää käsittelemättä tältä eduskunnalta, esitys raukeaa. Jos tuleva hallitus haluaa viedä lakia eteenpäin uuden eduskunnan aikana, sen on annettava uusi esitys.

Yhdeksän kansalaisaloitetta

Eduskunnalle jo luovutettuja kansalaisaloitteita on tällä hetkellä vireillä yhdeksän. Kuloveden mukaan niiden käsittely on valiokuntien käsissä.

– Itselleni ei ole tullut tietoa, että jonkin aloitteen suhteen olisi todettu, ettei tälle voida tehdä mitään.

Ne kansalaisaloitteet, joita nykyinen eduskunta ei ehdi käsitellä, raukeavat.

Tuula Kuloveden käsitys on, että uusia kansalaisaloitteita ei enää tälle eduskunnalle luovuteta.

– Tokkopa tänne uusia enää tulee. Kaikki ne, jotka ovat vireillä, odottavat nyt seuraavaa eduskuntaa, koska niissä määräaikaa on vielä jäljellä.

50 000 allekirjoitusta saanut kansalaisaloite on toimitettava eduskunnalle kuuden kuukauden kuluessa siitä, kun väestörekisterikeskus on aloitteen hyväksynyt.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .