Eduskunta ajaisi lailla ensisijaisesti laadukasta saattohoitoa

Keskustelua eutanasia-kansalaisaloitteesta käydään parhaillaan eduskunnassa.

Eduskunta turvaisi lailla ensisijaisesti laadukkaan saattohoidon. Tästä vallitsi eduskunnassa yksimielisyys, kun keskustelu eutanasiaa Suomeen ajavasta kansalaisaloitteesta alkoi.

Parempaa saattohoitoa ja sen turvaamista lainsäädännöllä ovat kannattaneet niin kokoomus, keskusta ja perussuomalaiset kuin oppositiopuolueet SDP, kristillisdemokraatit, vasemmistoliitto ja vihreätkin.

Useampi puolue on tehnyt laadukkaan saattohoidon turvaamisesta myös lakialoitteita.

Kokoomuksen Timo Heinonen sanoi suhtautuvansa lähtökohtaisesti myönteisesti myös siihen, että Suomessa olisi tulevaisuudessa mahdollisuus eutanasiaan.

– Itse olisin valmis siihen, että kuolemani olisi mahdollisimman helppo ja hyvä, hän sanoi.

SDP:n Jukka Gustafsson puolestaan kertoi muuttaneensa kantaansa varovaisesta kyllästä varaukselliseen eihin eutanasian suhteen. SDP:n kanta asiaan on hänen mukaansa neutraali.

Soini: Ihmiselämä pyhää

Perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini sanoi pitävänsä ihmiselämää pyhänä. Hän sanoi, ettei antaisi myrkkyruisketta murhaajallekaan.

– Kaikki mahdollinen tuki ja kivunlievitys annetaan, mutta Suomen ei pidä lähteä kuoleman kulttuurin tielle. Sellaisessa eduskunnassa ei ainakaan minun olisi hyvä istua, Soini totesi.

Hän mainitsi Hollannin, jossa hallitus pohtii uutta lakia, joka mahdollistaisi kuolinavun täysin terveille ihmisille. Tarkoitus olisi sallia eutanasia sellaisille vanhoille ihmisille, jotka katsovat eläneensä riittävän pitkään.

– Se on aivan kamalaa. Tätä ovea ei pidä avata.

Perussuomalaisten kansanedustaja Leena Meri puolestaan kertoi olevansa itsemääräämisen vahva kannattaja, minkä vuoksi hän suhtautuu eutanasiaan myönteisesti.

Tiukat kriteerit

Aloitteessa ehdotetaan kriteerejä eutanasian sallimiselle. Potilaan on esimerkiksi oltava oikeustoimikelpoinen ja parantumattomasti sairas. Stefan Wallin (r.) huomautti, että aloitteessa on 11 tiukkaa kriteeriä, joiden kaikkien on täytyttyvä ennen eutanasiaa.

Wallinin mielestä jokaisella on oikeus sellaiseen hyvään kuolemaan, jonka itse haluaa.

– Ihmisellä on oikeus elämään. Jos ihminen haluaa luopua oikeudesta elämään siinä vaiheessa kun hänellä ei ole toivoa, miksi hänelle ei voi antaa sitä oikeutta?

Aino-Kaisa Pekonen (vas.) sanoi, ettei saattohoito ja eutanasia ole toisiaan pois sulkevia asioita. Kokoomuksen Susanna Kosken mielestä asioilla ei ole tekemistä toistensa kanssa.

– Ero on toiminnan tarkoituksessa. Hoito on aina elämän ylläpitämistä, eutanasiassa tarkoitus on elämän päättäminen, Koski sanoi.

Eutanasia on Euroopassa laillista Hollannissa, Belgiassa, Sveitsissä ja Luxemburgissa.