Eduskunta aloittaa huomenna selvityksen Hakkaraisen ja Vähämäen asumisjärjestelyistä

Eduskunta alkaa huomenna selvittää perussuomalaisten kansanedustajien asumisjärjestelyjä. Hallintojohtaja Pertti Rauhio sanoo STT:lle, että Teuvo Hakkaraiselta ja Ville Vähämäeltä pyydetään selvitystä, jonka perusteella arvioidaan, onko heille maksettu korvausta virheellisesti.

Kulukorvauksen maksaminen voidaan Rauhion mukaan tarvittaessa keskeyttää tai jo maksettuja periä takaisin. Rauhio ei usko, että eduskunnan tarvitsee harkita tutkintapyyntöä asiasta.

–  Luulenpa, että se tulee sitten (tarvittaessa) poliisin viranpuolesta tutkittavaksi. Sitä ei tarvitse harkita erikseen. Nyt mennään aika pitkälle näissä arvioinneissa.

Iltalehti kertoi aiemmin, että Hakkarainen ja Vähämäki vuokraavat Helsingissä saunatilaa, johon Hakkaraisella myönnetään kansanedustajan korotettua kulukorvausta. Vähämäki asuu avopuolisonsa kanssa samassa taloyhtiössä sijaitsevassa asunnossa, johon hän saa kansanedustajan korotettua kulukorvausta.

Korotettua kulukorvausta maksetaan kansanedustajille, jotka asuvat Helsingin ja Uudenmaan ulkopuolella ja edustajatoimensa vuoksi omistavat tai vuokraavat asuntoa pääkaupunkiseudulla.

"Lähtökohta on asuinpaikan käyttötarkoitus"

Eduskunnan hallintojohtajan sijainen ja tietohallintopäällikkö Ari Apilo kertoi viime viikolla STT:lle, että selvityksessä joudutaan tarkastelemaan, miten vakituinen asunto määritellään.

–  Pitää selvittää, että millaiset asumis- ja sopimusjärjestelyt on tehty ja mikä on näiden suhde kansanedustajia koskevaan lainsäädäntöön ja asuinpaikkalainsäädäntöön, hän sanoo.

–  Lähtökohta on asuinpaikan käyttötarkoitus, että kelpaako se postiosoitteeksi. Näin maistraattikin tätä tulkitsee.

Hakkaraisen vuokraisäntä kertoi Iltalehdelle, että tila ei ole tarkoitettu vakituiseen asumiseen. Vähämäki kertoi lehdelle, että Hakkarainen ei käytä tiloja usein. Hän sanoi käyttävänsä tiloja pyykkitupana. Hakkarainen puolestaan sanoi Iltalehdelle asuvansa tilassa.

Apilon mukaan selvitys ei voi ottaa kantaa siihen, asuuko kansanedustaja kakkosasunnossaan vai ei.

–  Eihän eduskunta voi kovin helposti lähteä sitä tutkimaan, että kuinka paljon ja missä kansanedustaja viettää aikaansa. Siinä tulee yksityisyydensuoja vastaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.