Eduskunta hyväksyy Kreikka-lainan pitkin hampain

Kreikalle luvattu 1,6 miljardin euron laina on karvasta nieltävää suomalaisille kansanedustajille. Eduskunnan keskustelussa tivattiin tiistaina, miksi Kreikkaa holtittomasti lainoittaneet ja voittoja keränneet pankit pääsevät vastuustaan.

– Finanssikriisin aiheuttajat pääsevät kuin koira veräjästä. Voitot on yksityistetty, mutta tappiot sosialisoidaan, vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki paheksui.

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) oli toista mieltä Kreikan ahdingon syistä.

– Kyllä syyllinen on kreikkalainen poliittinen päätöksenteko. Siellä on eriväriset hallitukset eläneet leväperäisesti, pistäneet maansa siihen tilanteeseen, että lainaa on pitänyt nostaa, Katainen sanoi.

Erkki Tuomioja (sd.) epäili, että euromaat ostavat lainoillaan lisäaikaa toivoen, että seurausvaikutukset ovat sitten myöhemmin vähäisempiä.

– Kaikki asiantuntijat lukuun ottamatta niitä, jotka esiintyvät viran puolesta, uskovat, että Kreikka ennemmin tai myöhemmin joka tapauksessa ajautuu selvitystilaan. Luotan, että valtiovarainministerit vilpittömästi toivovat, ettei näin ei kävisi. On vaikea uskoa siihen, että he sisimmissään uskoisivat, Tuomioja sanoi.

Osa oppositiota vastaan

Niin karvaalta kuin tukipaketti maistuukin, keskustelun perusteella eduskuntaryhmien enemmistö on valmis sen hyväksymään.

Vasemmistoliitto ja perussuomalaiset ilmoittivat selvästi, etteivät hyväksy tukilainaa. Kristillisdemokraattien Päivi Räsänen muotoili kantansa niin, että esitystä ”on vaikea hyväksyä.

Myös SDP:n kansanedustajat olivat hyvin kriittisiä, mutta ehdotuksen hylkäämistä ei vaadittu.

– On tärkeää, että Kreikan tilanne pystytään vakauttamaan ja estämään Kreikan taudin leviäminen, puoluejohtaja Jutta Urpilainen sanoi.

Katainen nöyränä

Lainaehdotukselleen tukea pyytänyt Katainen esiintyi korostetun nöyrästi. Hän ymmärsi epäilyn, jota asia herättää, ja myönsi, ettei lopputuloksesta kukaan voi olla täysin varma.

– Tämä on suomalaisten ihmisten, työllisyyden ja yritysten kannalta pienempi paha, Katainen sanoi.

Marjo Matikainen-Kallström (kok.) ja monet muut halusivat lainalle asialliset vakuudet tai sitä, että eurovaltioiden lainat turvattaisiin antamalla niille ensisijainen asema.

Katainen torjui ehdotukset mahdottomina. Syynä on se, että Kreikan yksityisten lainoittajien ehdoissa on mahdollisuus joko sanoa lainat irti välittömästi tai saada samat etuudet, jos Kreikka kohtelee joitakin lainoittajia paremmin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.