Eduskunta käy tiistaina ensi vuoden budjetin kimppuun

Valtio aikoo ottaa jälleen lisää velkaa.

Eduskunta alkaa käsitellä valtion ensi vuoden talousarviota tiistaina. Hallituksen talousarvioesityksen ja siihen liittyvien budjettilakien ruodinta alkaa lähetekeskustelulla. Keskustelu jatkuu koko viikon. Hallitus antoi budjettiesityksensä eduskunnalle torstaina 15. syyskuuta.

Hallituksen esityksessä valtion menoiksi ehdotetaan 55,2 miljardia euroa, mikä on 0,8 miljardia euroa enemmän kuin vuoden 2016 varsinaisessa talousarviossa. Valtion menotasoa nostavat muun muassa hallituksen kärkihankkeisiin käytettävien määrärahojen kasvu ja kilpailukykypaketista aiheutuvat muutokset.

Tuloiksi arvioidaan 49,7 miljardia euroa, josta 84 prosenttia on verotuloja. Verotulojen arvioidaan kasvavan ensi vuonna noin kaksi prosenttia eli noin 0,6 miljardia euroa verrattuna vuoden 2016 talousarviossa ja lisätalousarvioissa budjetoituun.

Talousarvioesitys on 5,5 miljardia alijäämäinen, eli menoja on sen verran enemmän kuin tuloja. Kuilu katetaan ottamalla edelleen lisää velkaa. Val­ti­on­ta­lou­den ali­jää­män ar­vi­oi­daan ole­van ensi vuonna noin 2,8 prosenttia suh­tees­sa brut­to­kan­san­tuot­tee­seen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.