Eduskunta pani viimeisen pisteen Malmi-kansalaisaloitteelle – "Helsingin oma asia"

Edustaja Raatikaisen lausumaehdotus hävisi äänestyksessä.

Eduskunta laittoi keskiviikkona viimeisen pisteen Malmin lentokentän säilyttämistä vaatineelle kansalaisaloitteelle, kun asian toisessa käsittelyssä äänestettiin liikenne- ja viestintävaliokunnan mietintöön sisältyvästä lausumaehdotuksesta.

Eduskunta pysyi jo ensimmäisessä käsittelyssä tekemässään päätöksessä kansalaisaloitteen hylkäämisestä.

Keskiviikon äänestyksessä olivat vastakkain liikenne- ja viestintävaliokunnan mietintöön sisältynyt lausumaehdotus ja kansanedustaja Mika Raatikaisen (ps.) esittämä kilpaileva lausumaehdotus.

Valiokunta esitti mietinnössään, että eduskunta edellyttää hallitusta ryhtymään toimiin korvaavien lentokenttätoimintojen turvaamiseksi. Valiokunnan mukaan Malmin lentokentän ilmailutoimintoja tulee voida jatkaa hyvien yhteyksien ja etäisyyksien päässä Malmilta.

Raatikainen halusi lausuntoesityksessään myös, että ilmailutoimintojen jatkuvuus Malmin lentokentällä on turvattava, kunnes korvaava, vastaavat toiminnallisuudet turvaava lentokenttä on valmistunut.

Valiokunnan lausumaesitys voitti äänestyksen äänin 113–68. Tyhjiä ääniä annettiin yksi ja poissa oli 17 kansanedustajaa.

Valiokunnan lausumaesityksen puolesta äänestivät erityisesti SDP:n, vihreiden ja vasemmistoliiton edustajat. Keskustan ja kokoomuksen ryhmissä äänet jakautuivat, mutta enemmistö molemmissa ryhmissä äänesti valiokunnan lausumaesityksen puolesta.

Sinisten, perussuomalaisten, RKP:n ja kristillisdemokraattien edustajat äänestivät kaikki Raatikaisen lausumaesityksen puolesta.

"Helsingin oma asia"

Malmin lentokenttää koskeva Lex Malmi -kansalaisaloite luovutettiin eduskunnan puhemiehelle viime vuoden helmikuussa. Aloitteen oli allekirjoittanut yli 56 000 kansalaista.

Kansalaisaloitteen tekijät perustelivat Malmin lentokentän säilyttämistä sen merkityksellä Suomen ilmailuteollisuudelle, kulttuurimaineelle ja pääkaupunkiseudun saavutettavuudelle.

Kansalaisaloitteen tekijöiden mielestä Malmin kentän merkitys on luonteeltaan vahvasti ylikunnallinen, joten päätöksenteko siitä kuuluu eduskunnalle.

Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta ehdotti maaliskuussa, että kansalaisaloite hylätään. Valiokunnan mukaan ei ollut asianmukaista, että eduskunta puuttuisi Helsingin kunnalliseen itsemääräämisoikeuteen asiassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.