Eduskunta voi äänestää Soinin luottamuksesta perjantaina – esitystä oppositiolta odotetaan torstaina

Eduskunta voi äänestää ulkoministeri Timo Soinin (sin.) luottamuksesta perjantaina iltapäivällä, jos oppositio tekee esityksen epäluottamuksesta torstain istunnon aikana. Asian vahvisti eduskunnan puhemies Paula Risikko (kok.) STT:lle keskiviikkoiltana.

SDP:n, vihreiden, vasemmistoliiton ja RKP:n eduskuntaryhmät aikovat esittää epäluottamusta Soinille tämän aborttikannanottojen vuoksi.

Risikko sanoo pitävänsä ehdottoman tärkeänä, että ministeri Soini voi olla itse paikalla luottamusäänestyksessä. Soini on matkustamassa viikonloppuna Yhdysvaltoihin, missä pidetään YK:n yleiskokous.

–  On mielestäni oikeus ja kohtuus, että henkilö, jonka luottamuksesta äänestetään, on itse paikalla, Risikko painotti STT:lle.

SDP:stä arvioitiin aiemmin keskiviikkona, että luonteva mahdollisuus epäluottamuksen esittämiselle olisi aamupäivällä ulkoministeriön asioita käsiteltäessä. Istunnon menettelytavoista johtuen vielä ei ole selvää, missä vaiheessa torstaita varsinainen epäluottamusesitys tulee.

–  Joka tapauksessa se on mahdollista (jossain vaiheessa istuntoa), koska meillä viedään kaikki listat läpi huomisen päivän aikana, Risikko kommentoi istuntoa, jossa on määrä saada budjetin lähetekeskustelun puheenvuorot loppuun.

Hallituksesta tukea Soinille

Hallituskumppanit keskusta ja kokoomus ovat vakuutelleet tukeaan sinisten Soinille. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) sanoi tiistaina, että hallitus on Soinin takana mahdollisessa epäluottamusäänestyksessä.

– Kyllä. Ei meillä (hallituksella) ole huomauttamista ulkoministeri Soinin toimintaan ulkoministerinä, Sipilä sanoi medialle eduskunnassa.

Oikeuskanslerin tiistaina antamassa päätöksessä Soini sai kritiikkiä abortinvastaiseen tilaisuuteen osallistumisesta Kanadan-virkamatkalla.

Oikeuskansleri muun muassa arvioi, että ulkoministerin pitäisi ulkomailla matkustaessaan olla erityisen varovainen ja pidättyväinen kannanotoissaan, ettei synny epäselvyyttä siitä, mikä on Suomen valtion ja mikä ministerin oma kanta.

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo sanoi tiistaina, että puolue on koko ajan lähtenyt siitä, että ministeri on aina ministeri.

–  Emme ole pitäneet siitä tavasta, jolla Soini on tässä asiassa toiminut, ja olemme nostaneet tämän kahteen kertaan hallituksen pöytään keskusteluun, Orpo kertoi STT:lle.

Hänen mielestään asia ja kokoomuksen kanta on tältä osin selvä, ja luottamusäänestyksessä kokoomus pysyy Soinin takana.

–  Me äänestämme hallituksen luottamuksen puolesta. Minusta tämä oikeuskanslerin lausunto on selkeä ja riittävä, ja sen mukaan pitää elää, Orpo sanoi tiistaina.

Esitys tehtävä istunnossa

Kansanedustajat voivat esittää ministerille epäluottamusta missä vaiheessa vain meneillään olevaa budjetin lähetekeskustelua, kertoi eduskunnan lainsäädäntöjohtaja Tuula Kulovesi STT:lle keskiviikkona. Lähetekeskustelu ensi vuoden budjetista alkoi eduskunnan suuressa salissa tiistaina, eli epäluottamuslause-esityksen olisi halutessaan voinut tehdä jo tuolloin.

Kulovesi kertoo, että kansanedustaja voi tehdä esityksen ministerin epäluottamuksesta istunnon aikana vain varsinaisessa puheenvuorossa, ei niin kutsutuissa debattipuheenvuorossa. Tämä menettelytapa vaikuttaa myös siihen, missä vaiheessa opposition epäluottamuslause torstaina käytännössä tulee.

Epäluottamuksen esittämisen jälkeen lisäksi vähintään yhden edustajan on kannatettava esitystä, jotta luottamusasia voi edetä eduskunnan äänestykseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kotimaa

Venäläispoliitikon mukaan Euroopan neuvosto aiempaa myönteisempi Krimin kuulumisesta Venäjään – Suomen valtuuskunnan johtaja pitää lausuntoa "kivien heittämisenä ikkunaan"

Peltipoliisit paransivat liikenneturvallisuutta Kehä I:llä – tolppia nousee joka vuosi 80 lisää ympäri Suomen

Poliisioperaatio Hankasalmella ja Konnevedellä herätti huomiota – yksi otettiin kiinni

Keski-Suomessa sinilevähavaintoja aiemmin kuin viime vuosina – ilmoituksia ropisee nyt hyvin erilaisista vesistöistä

Kaksi miestä tuomittiin elinkautiseen Valkeakosken kaksoismurhasta – yrittivät polttaa murha-asunnon todisteita tuhotakseen

Jämsäläislähtöinen tubettaja Lakko pitää taukoa sosiaalisesta mediasta – "Noin viikko sitten asioiden piti olla hyvin"

Aarnio aikoo ilmoittautua itse vankilaan, asianajaja kertoo – "Lopputulema on suuri pettymys"

Jyväskylän Satamankärjen saunahanke ei etene – jatkoa mietitään elokuussa

Aarniosta annettu etsintäkuulutus kaikille poliisilaitoksille – viedään "lähimpään vankilaan tavattaessa"

Syyttäjä: Hovituomion mukaan Aarnio näyttää hyväksikäyttäneen alaisiaan – vapautunee vankilasta vuonna 2022

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.