Eduskuntapuolueet eivät innostu ehdokkuuksien rajaamisesta

Suurin osa eduskuntapuolueista torjuu sopimuksen, jossa vielä ennen syksyä sitouduttaisiin olla asettamatta samoja henkilöitä ehdolle eduskunta-, maakunta- ja kuntavaaleissa. Keskisuomalaisen kyselyyn vastasi puoluesihteeri tai puheenjohtaja jokaisesta eduskuntapuolueesta.

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto on esittänyt (KSML 2.3.), että ennen maakuntavaaleja puolueet sopisivat pelisäännöistä, joilla ”estetään vallan keskittymiskehitys”.

Aallon mukaan niin kutsuttu kolmen jakkaran ongelma voi tuoda ajankäytön lisäksi esteellisyysongelmia rahasta päätettäessä.

Kyselyssä vain RKP kannattaa ehdokkuuksien rajaamista jo ennen maakuntavaaleja, jotka on tarkoitus pitää lokakuussa.

– Eniten minua arveluttaa ministereiden ehdolla olo maakuntavaaleissa. Mielestäni on ongelmallista, että henkilö, jolla on valmisteluvastuu niin lainsäädännöstä kuin talousarviosta, samalla istuisi maakunnan hallinnossa neuvottelemassa valtionhallinnon kanssa resursseista, RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson sanoo.

Maakuntavaltuutetuksi pyrkivät ainakin keskustan ministerit Juha Sipilä ja Mika Lintilä.

"Kukin osaa itse arvioida"

Hallituspuolueista keskusta ja kokoomus eivät rajaisi ehdokkuuksia maakuntavaaleissa, mutta ne eivät myöskään tyystin tyrmää Aallon huolta kolmen jakkaran ongelmista.

Kokoomuksen puoluesihteeri Janne Pesonen nimittäin uskoo, että Aallon esitys ehdokkuuksien rajaamisesta tulee pohdittavaksi puolueiden kesken mutta aikaisintaan vuoden 2021 maakuntavaaleissa.

– Sinänsä ymmärrän argumentit, jotka puhuvat Aallon tekemän esityksen puolesta. Tulevissa maakuntavaaleissa pannaan kuitenkin toimeen mittavaa reformia. Olisi erikoista, jos uudistusta tehneet ja lainsäädännön taustat parhaiten tuntevat kansanedustajat eivät voisi osallistua toimeenpanovaiheeseen, Janne Pesonen sanoo.

Keskustan puoluesihteeri Jouni Ovaska ei rajoittaisi ehdokkuuksia ainakaan ensimmäisissä maakuntavaaleissa, koska niihin on enää puolisen vuotta aikaa.

– Sillä, että jatkossa kunta- ja maakuntavaalit järjestetään samanaikaisesti, voi olla vaikutusta ehdokasasetteluun, Ovaska toteaa.

Hallituksessa niin ikään olevan Sinisen tulevaisuuden puoluesihteeri Matti Torvinen toteaa, että aika, jossa puoluejohto määrää ehdokkuuksista, on menneisyyttä.

– Me siniset lähdemme siitä, että kukin osaa itse arvioida, mihin tehtäviin lähtee ehdolle, Torvinen sanoo.

Ruotsin malli houkuttaa

Oppositiossa houkuttaa Ruotsin malli. Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson ratkaisisi kolmen jakkaran ongelman lakimuutoksella, jossa valittu edustaja voisi ottaa paikan vastaan vain kahdella hallinnon tasolla, aivan kuten Ruotsissa.

Samaa esittivät usean puolueen nuorisojärjestöjen puheenjohtajat.

– Ehdokkuuksien rajaaminen (Touko Aallon esittämällä tavalla) on todennäköisesti juridisesti vaikeaa, Andersson huomauttaa.

Kristillisdemokraattien puoluesihteeri Asmo Maanselkä komppaa Anderssonia.

– Siinä vaiheessa, kun maakunta- ja kuntavaalit järjestetään yhdessä (v. 2021), on järkevää miettiä Ruotsin mallia. Sen sijaan tulevissa vaaleissa on tärkeää, kun maakuntia muodostetaan, että siellä on asiantuntemusta myös eduskunnasta, Maanselkä sanoo.

Perussuomalaiset eivät kannata lainkaan ehdokkuuksien rajaamista.

– Annetaan kansalaisten päättää itse, ketkä pääsevät läpi, puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo toteaa.

Myös SDP:n puoluesihteeri Antton Rönnholm korostaa äänestäjien valtaa.

– SDP:ssä jo laaja ehdokasasettelu varmistaa, ettei keskittymistä tapahdu liiaksi, Rönnholm toteaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .