Eduskuntavaaleista torpattu Teemu Torssonen: Perussuomalaisissa on tahoja, jotka haluavat nitistää kansallismielisiä toimijoita

Teemu Torssosen eduskuntavaaliehdokkuus jakaa Keski-Suomen perussuomalaisia.

Keski-Suomen perussuomalaisissa ollaan erimielisiä jyväskyläläisen Teemu Torssosen mahdollisuuksista päästä eduskuntavaaliehdokkaaksi.

Jyväskylässä kaupunginvaltuutettuna ja kaupunginhallituksen jäsenenä toimivan Torssosen mahdollista ehdokkuutta pohdittiin piirin päättävissä elimissä ensimmäisen kerran jo huhtikuussa. Silloin piirikokous käsitteli kuuden henkilön ehdokkuutta. Heistä viisi nimettiin ehdolle ilman äänestystä, mutta Torssosen ehdokkuudesta äänestettiin. Enemmistö oli sitä mieltä, että häntä ei aseteta ehdolle.

Tähän asti tapahtumien kulusta ollaan yhtä mieltä. Mutta eri mieltä ollaan siitä, tarkoittaako piirikokouksen päätös lopullista hylkäystä Torssosen ehdokkuudelle. Ja jos tarkoittaa, tiesikö piirikokous äänestäessään, että hylkäyspäätös olisi lopullinen?

Nimitettyään viisi ensimmäistä ehdokasta piirikokous päätti antaa muut nimitykset piirihallituksen tehtäväksi. Jyväskylän perussuomalaiset ehdottikin viime viikolla piirihallitukselle, että se asettaisi Torssosen ehdolle. Perussuomalaisten Keski-Suomen piirin vaalipäällikkö Pekka Kataja kuitenkin ilmoitti (KSML 8.10.), että ehdokkuus ei ole mahdollinen, koska piirikokous on sen kerran evännyt.

– Piirikokous on ylin päättävä elin, ja se päätti äänin 24–12, että Torssonen ei ole ehdolla. Eikä piirihallitus voi kumota piirikokouksen päätöstä, Kataja sanoo.

Torssonen ja hänen tukiryhmänsä ovat sitä mieltä, että piirihallituksella on oikeus tehdä piirikokouksen päätöksestä poikkeavia ratkaisuja, koska piirikokous delegoi sille loppujen ehdokkaiden nimeämisen.

– Ei piirikokouksessa ollut mitään mainintaa siitä, etteikö piirihallitus voisi uudelleen käsitellä sellaisten henkilöiden ehdokkuuksia, joita kokous oli jo käsitellyt, Torssonen sanoo.

Piirikokouksessa ovat läsnä piirihallituksen jäsenet sekä paikallisyhdistysten valitsemat piirikokousedustajat. Tiesivätkö huhtikuun kokoukseen osallistuneet, että he äänestivät Torssosen mahdollisuudesta päästä ehdokkaaksi ylipäätään eivätkä vain mahdollisuudesta päästä ehdolle ensimmäisten joukossa?

– Kyllä tiesivät, Kataja vastaa.

– Eivät varmastikaan tienneet, Torssonen sanoo.

Torssosen ehdokkuus on mahdollisesti vielä esillä piirihallituksessa.

– Ellei asia tätä kautta etene, on muitakin teitä päästä ehdolle. Uskon kuitenkin, että asiassa voidaan vielä edetä normaalissa järjestyksessä, Torssonen pohtii.

Torssonen sai kuntavaaleissa Jyväskylän nykyisistä perussuomalaisista toiseksi eniten ääniä. Hän vakuuttaa, että ehdokkuudella on puolueessa vankka tuki.

Torssosen mielestä ehdokkuutta koskevien erimielisyyksien taustalla on poliittisia jännitteitä. Hänen mukaansa puolueessa on tahoja, jotka haluavat nitistää kansallismielisiä toimijoita.

– Perussuomalaisten arvoihin kuuluvat rehellisyys, oikeudenmukaisuus ja tasapuolisuus. Näiden kaikkien vastaista toimintaa on esiintynyt piirin ehdokkaiden nimeämisessä, Torssonen sanoo.

Kataja ei halua kommentoida väitettä.

– Sanotaan, että minä tai jotkut muut ovat Torssosen ehdokkuuden estäneet, mutta tämä ei pidä paikkaansa. Vaalipäällikkönä joudun noudattamaan piirin päätöksiä, olin niistä mitä mieltä tahansa. Poliittisiin asioihin en ota kantaa.

Perussuomalaisten puoluetoimisto ei halua ottaa kiistaan kantaa. Järjestöjohtaja Ossi Sandvik korostaa, että ehdokasasettelu on puolueessa annettu piirien tehtäväksi.

– En halua lähteä tuomaroimaan. Ainakaan minun tietooni ei ole tullut, että ehdokasasetteluun olisi missään piirissä liittynyt sääntöjenvastaista toimintaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .