Eettinen valvoja haluaa selvityksen EU-komission entisen puheenjohtajan siirtymisestä Goldman Sachsille – Huoli eettisyydestä heräsi

EU-komission entisen puheenjohtajan Jose Manuel Barroson siirtyminen investointipankki Goldman Sachsille pitää ottaa uudelleen arvioitavaksi, sanoo Euroopan oikeusasiamies.

Oikeusasiamies Emily O'Reilly pyytää uutta selvitystä, koska Barroson yhteydenpidosta komissioon on noussut kysymyksiä. Siirtyminen investointipankin leipiin meni aikoinaan läpi eettisestä tarkastelusta, koska Barroso oli luvannut olla lobbaamatta vanhaa työnantajaansa.

Viime vuonna kuitenkin tuli julki, että komission varapuheenjohtaja Jyrki Katainen oli tavannut hänet komission lähettyvillä sijaitsevassa hotellissa.

O'Reillyn mukaan uusi arvio pitää tehdä, koska vanha perustui lupaukseen siitä, ettei Barroso lobbaisi komissiota.

– Tämä on nyt asettunut kyseenalaiseksi Barroson ja komission varapuheenjohtajan tapaamisen kautta, oikeusasiamiehen tiedotteessa todetaan.

Eettisen arvioinnin tekemisestä vastaisi komission ulkopuolinen etiikkakomitea.

Kataisen kabinetti merkitsi tapaamisen komission rekisteriin "Goldman Sachsin" edustajan tapaamisena. Sittemmin Katainen on kertonut, että tapaaminen oli henkilökohtainen. Kyse oli hänen mukaansa "oluesta ystävien kesken".

Oikeusasiamiehen mukaan komission johdolla on oikeus jatkaa työelämäänsä, mutta heidän toimintansa ei saa vaarantaa kansalaisten luottamusta EU-instituutioihin.

Euroopan oikeusasiamies tutkii kanteluita EU:n toimielinten huonosta hallinnosta. Kantelun voi tehdä niin tavallinen ihminen, yritys kuin esimerkiksi järjestökin.

Komission tiedottaja Margaritis Schinas kertoi torstaina, että komissio lupaa vastata oikeusasiamiehelle kesäkuulle asetetun aikarajan puitteissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.